Ένα φωτοβολταϊκό σύστημα ή σύστημα ηλιακής ενέργειας είναι ένα από τα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που χρησιμοποιεί φωτοβολταϊκές μονάδες για τη μετατροπή του ηλιακού φωτός σε ηλεκτρική ενέργεια. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια μπορεί είτε να αποθηκευτεί είτε να χρησιμοποιηθεί απευθείας, να ανατροφοδοτηθεί στο δημόσιο δίκτυο ή να συνδυαστεί με ένα ή περισσότερα άλλα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή άλλες ανανεώσιμες πηγές. Το ηλιακό φωτοβολταϊκό σύστημα είναι πολύ αξιόπιστη και καθαρή πηγή ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να ταιριάξει σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών όπως κατοικίες, βιομηχανία, γεωργία, κτηνοτροφία κ.λπ.
Παρόλο που αυτά είναι λίγο ή περισσότερο γνωστά στον καθένα, στην πράξη η υλοποίηση μιας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης απαιτεί μια σειρά από διαδικασίες ανάλυσης και μοντελοποίησης που θα πρέπει να προηγηθούν ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι λειτουργικό, βιώσιμο και να ανταποκρίνεται σε μακρόπνοες προοπτικές.Εξηλεκτρισμός - Ενεργειακή Απεξάρτηση - Εξοικονόμηση πόρων και χρημάτων
Είναι το τρίπτυχο από το οποίο εμείς στην ERDGAS e&c αντλούμε τους όρους και τη στόχους που θα χρησιμοποιήσουμε ως οδηγό κατά την σχεδίαση και παραμετροποίηση του δικού σας Φωτοβολταϊκού Συστήματος.
Ανάγκες και Στόχοι
Μείωση Εξόδων | Κατοικία | Οικονομία |
Επαγγελματίας | Επένδυση | Net Metering |
Αυτάρκεια | Αυτόνομο | Ενεργειακή Ανεξαρτησία |
Εσείς έχετε καταλήξει;
Ποιοί από τους παραπάνω όρους σας αφορούν; Και ποιός είναι ο αντικειμενικά σημαντικότερος;
Εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να μπουν τα πράγματα στη σωστή τους σειρά: Η αποτύπωση των πραγματικών αναγκών, η σήμανση των καίριων σημείων, η αξιολόγηση των στόχων και η σκιαγράφηση των ρεαλιστικών αποτελεσμάτων θα τεθούν με τρόπο ξεκάθαρο και ικανό για σύγκριση και λήψη αποφάσεων.
Ορισμός και Διαστασιολόγηση Φωτοβολταϊκού Συστήματος
Περαιτέρω, το Σύστημά μας θα πρέπει να έχει μια συγκεκριμένη σχέση με το Εθνικό Δίκτυο καθώς και μια εφαρμόσιμη τεχνική - κατασκευαστική ταυτότητα.
Επιλογή και Χωροθέτηση Φωτοβολταϊκού Εξοπλισμού
Τα στοιχεία - συστατικά που απαρτίζουν ένα φωτοβολταϊκό σύστημα μπορούμε να τα ταξινομήσουμε σε Καθοριστικά και Υποστηρικτικά. Στα Καθοριστικά συγκαταλέγονται αυτά τα συστατικά τα οποία εξασφαλίζουν την παραγωγική και λειτουργική ικανότητα του συστήματος και ουσιαστικά αναφερόμαστε στα ΦΒ πλαίσια (pv modules), στους Αντιστροφείς (Inverters) και στους συσσωρευτές (μπαταρίες). Αντίστοιχα, τα υποστηρικτικά είναι τα στοιχεία που εξυπηρετούν την δομή, την διασύνδεση και τον έλεγχο των καθοριστικών στοιχείων και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το σύστημα στήριξης των ΦΒ πλαισίων, οι καλωδιώσεις, οι ρυθμιστές φόρτισης, το σύστημα ηλιακής ιχνηλάτισης και άλλα.
Η Χωροθέτηση του ΦΒ πεδίου αποτελεί επίσης θέμα μείζονος σημασίας. Λαμβάνοντας υπόψη τον διαθέσιμο χώρο εγκατάστασης (κτίριο, οικόπεδο κλπ), την γεωγραφική του θέση, τη θέση του ως προς το ηλιακό μονοπάτι αλλά και τα γειτνιάζοντα δομικά ή φυσικά στοιχεία, θα πρέπει να ανιχνεύσουμε και να τεκμηριώσουμε την βέλτιστη δομή και διάταξη του ΦΒ πεδίου με σκοπό την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής απόδοσης. Στο τέλος, θα πρέπει να εξετάσουμε την πιθανότητα ενσωμα΄τωσης κάποιων βελτιωτικών διατάξεων που μπορεί να μας οδηγήσουν σε αναβάθμιση κάποιας κρίσιμης παραμέτρου, ΄όπως θα μπορούσε να είναι η παραγωγικότητα, η διάρκεια ζωής ή η διαθεσιμότητα του συστήματος.