Φωτοβολταϊκά συστήματα, καθαρή ενέργεια για το σπίτι ή την επιχείρησή σου

Επαγγελματικά Φωτοβολταϊκά μεσαίας και μεγάλης κλίμακας για εμπορική εκμετάλλευση.

Φωτοβολταϊκά Πάρκα...Καλέστε μας σήμερα 210 2801210
The Amazing Slideshow Addon!

Φωτοβολταϊκά στις Στέγες: Διασυνδεδεμένα συστήματα σε κτιριακές υποδομές για συμψηφισμό (Net Metering, Feed-in, Net Billing)

Φωτοβολταϊκά Στέγης...Καλέστε μας σήμερα 210 2801210
Φωτοβολταϊκά στις Στέγες:
Διασυνδεδεμένα συστήματα σε κτιριακές υποδομές για συμψηφισμό (Net Metering, Feed-in, Net Billing)

Αυτόνομα Φωτοβολταϊκά συστήματα για εκεί που δεν υπάρχει ή εκεί που δεν συμφέρει το δημόσιο δίκτυο.

Αυτόνομα Φωτοβολταϊκά...Καλέστε μας 210 2801210
Αυτόνομα Φωτοβολταϊκά συστήματα για εκεί που δεν υπάρχει ή εκεί που δεν συμφέρει το δημόσιο δίκτυο.
Image

Υλοποιούμε εγκαταστάσεις Φωτοβολταϊκών Συστημάτων

Κάθε τύπου
Image
Και κάθε εφαρμογής

Βγείτε στον Ήλιο!

Φωτίζουμε με φωτοβολταϊκά υπαίθριες εγκαταστάσεις, δρόμους, πλατείες αλλά και τον κήπο σας.

Image
Image
Image
Image
Image

Άρθρα & Τελευταία Νέα

Για τα Φωτοβολταϊκά, τα Συστήματα Φωτοβολταϊκών, τα προγράμματα και τις καινοτομίες.

Ανατομία των Φωτοβολταϊκών Εγκαταστάσεων και των Φ/Β Συστημάτων

Σας ενδιαφέρει εάν δεν είστε ήδη μυημένος ή εάν θέλετε να επεκτείνεται την σχέση σας με την τεχνολογία και τις εφαρμογές των φωτοβολταϊκών.

Τί είναι τα φωτοβολταϊκά

Τα φωτοβολταϊκά είναι μία ενδιαφέρουσα τεχνολογία που μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική. Η αρχή λειτουργίας τους βασίζεται στο φωτοηλεκτρικό φαινόμενο, το οποίο ανακαλύφθηκε το 1839. Μετά από πολλές δεκαετίες έρευνας και ανάπτυξης, τα φωτοβολταϊκά άρχισαν να χρησιμοποιούνται ευρέως από τη δεκαετία του 1970 και μετά. Σήμερα, τα φωτοβολταϊκά έχουν εφαρμογές τόσο σε μικρή όσο και σε μεγάλη κλίμακα. Από μικρά συστήματα σε σπίτια μέχρι μεγάλα ηλιακά πάρκα, τα φωτοβολταϊκά προσφέρουν μια βιώσιμη λύση ενέργειας με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Η εγκατάστασή τους είναι σχετικά απλή και γρήγορη, καθιστώντας τα μια ελκυστική επιλογή για όλο και περισσότερους.

Φωτοβολταϊκό Κύτταρο ή Κυψέλη

pv-cellΤο φωτοβολταϊκό κύτταρο είναι μια εντυπωσιακή επινόηση που μετατρέπει το φως του ήλιου σε ηλεκτρική ενέργεια. Εκμεταλλεύεται στο φωτοηλεκτρικό φαινόμενο, όπου τα φωτόνια του ήλιου απελευθερώνουν ηλεκτρόνια μέσα στο κύτταρο. Αυτά τα ελεύθερα ηλεκτρόνια δημιουργούν ηλεκτρικό ρεύμα. Το κύτταρο κατασκευάζεται συνήθως από πυρίτιο, ένα ημιαγωγό που απορροφά αποτελεσματικά το ηλιακό φως. Η απόδοσή του φτάνει έως και το 22% (εμπορικά μοντέλα), μετατρέποντας σχεδόν το ένα τέταρτο της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρισμό! Έτσι, το ταπεινό φωτοβολταϊκό κύτταρο μεταμορφώνει το φως του ήλιου σε πολύτιμη καθαρή ενέργεια.

Το Φωτοβολταϊκό Πλαίσιο ή Πάνελ

pv-modulΤο φωτοβολταϊκό πλαίσιο είναι το καρδιά των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, ο μαγικός μετατροπέας της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική σε επίπεδο εφαρμογής. Αποτελείται από φωτοβολταϊκά κύτταρα, συνήθως κατασκευασμένα από πυρίτιο, που συνδέονται μεταξύ τους και ενσωματώνονται σε ένα πλαίσιο αλουμινίου ή άλλου υλικού.

Πολλά φωτοβολταϊκά πλαίσια μαζί, συνδεδεμένα σε σειρά ή παράλληλα, διαμορφώνουν το ηλιακό-φωτοβολταϊκό πεδίο. Το φβ πάνελ (και το φβ πεδίο) όταν δέχονται ηλιακή ακτινοβολία παρέχουν ηλεκτρική ισχύ υπό μορφή συνεχούς ρεύματος.

Υπάρχουν μερικές διαφορετικές τεχνολογίες φωτοβολταϊκών πλαισίων οι οποίες διαφοροποιούνται είτε στο φ/β κύτταρο (μονοκρυσταλλικά, πολυκρυσταλλικά, άμορφα), είτε στον τρόπο επιμερισμού και διάταξης των φ/β κυψελών (αριθμός κοπών, αριθμός παρακάμψεων), είτε στον αριθμό ενεργών επιφανειών (μονής όψης, διπλής όψης). Περαιτέρω στοιχεία διαφοροποίησης αποτελούν, οι διαστάσεις, ο τρόπος μονταρίσματος, το χρώμα και τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά.

Αντιστροφέας ή Inverter

pv-inverterΟ αντιστροφέας ή ηλιακός μετατροπέας ή Inverter, είναι η συσκευή η οποία μετατρέπει το συνεχές ρεύμα που παράγεται από φωτοβολταϊκό πεδίο (ή/και μπαταρία) σε εναλλασσόμενο ονομαστικής τάσης. Πρόκειται για μια πολύπλοκη συσκευή δεδομένου ότι, ενσωματώνει αρκετές σύνθετες και κρίσιμες λειτουργίες.  Διακρίνονται σε αυτόνομους αντιστροφείς (Stand-alone inverters) και αντιστροφείς δικτύου (Grid-tie inverters), με ουσιαστική διαφορά μεταξύ τους την λογική με την οποία ενεργοποιούν ισχύ στην έξοδό τους. Έτσι, ένας αντιστροφέας δικτύου απαιτεί την ύπαρξη ενεργού ηλεκτρικού δικτύου στο οποίο θα πρέπει να συνδεθεί ώς πρόσθετη πηγή ενώ, ένας αυτόνομος αντιστροφέας σχηματίζει δίκτυο από μόνος του. 

Οι σημαντικότερες επιμέρους λειτουργίες ενός αντιστροφέα είναι, η ανίχνευση του μεγίστου σημείου ισχύος (MPPT), ο ακριβής συντονισμός με τα χαρακτηριστικά του δικτύου (διαδοχή φάσεων, συχνότητα, τάση) και η αυτόματη θέση εκτός λειτουργίας σε πείπτωση απώλειας δικτύου (αποφυγή νησιδοποίησης). Οι ηλιακοί αντιστροφείς διατίθενται είτε ως μονοφασικού για ισχείς συνήθως ως 5kW είτε ως τριφασικοί για μεγαλύτερη ισχύ.

Ανάλογα με την τυπολογία τους, μπορούμε να τους ταξινομήσουμε στις εξής κατηγορίες:

 • Οι αντιστροφείς στοιχειοσειράς, είναι μεμονωμένες μονάδες συνδεδεμένες σε μια ομάδα ηλιακών συλλεκτών. Αυτοί ήταν μέχρι πρότεινος οι πιο διαδεδομένοι για τα διασυνδεδεμένα συστήματα.
 • Μικρο-αντιστροφείς (micro-inverters). Πρόκειται για συσκευές μικρού μεγέθους που τοποθετούνται ανά ΦΒ πλαίσιο. Είναι μια καλή επιλογή όταν έχουμε ειδικούς περιορισμούς στο να λειτουργήσει το ΦΒ μας πεδίο ενιαία (πχ, τοπικές σκιάσεις, πολλαπλοί προσανατολισμοί κλπ). Είναι μεν ακριβή λύση ωστόσο εξασφαλίζει πολύ καλή παραγωγικότητα.
 • Αντιστροφείς εφεδρείας με μπαταρίες,  συνδυάζονται με φορτιστές για να αποθηκεύουν την «πλεονάζουσα» ηλεκτρική ενέργεια σε μια μπαταρία και να την απελευθερώνουν αργότερα όταν είναι πιο χρήσιμη ή οικονομική.
 • Οι υβριδικοί αντιστροφείς συνδυάζουν τα χαρακτηριστικά του μετατροπέα στοιχειοσειράς και του μετατροπέα εφεδρεία σε μια ενιαία μονάδα.

Οι υβριδικοί αντιστροφείς χαρακτηρίζονται κα ως "έξυπνοι" εξαιτίας του ότι είναι οι πλέον ολοκληρωμένοι και υποστηρίζουν προηγμένους λειτουργικούς αλγορίθμους. Είναι δε οι αντιστροφείς που εξυπηρετούν τα σύγχρονα διασυνδεδεμένα συστήματα με απόθήκευση.

Μπαταρίες Φωτοβολταϊκών

pv-batteriesΗ ενσωμάτωση μπαταριών σε μια φωτοβολταϊκή εγκατάσταση είναι συνήθως απαραίτητη στα αυτόνομα συστήματα ενώ προάγει την βέλτιστη αξιοποίηση στα διασυνδεδεμένα.

Επειδή η διαθεσιμότητα της ηλιακής ενέργειας μεταβάλλεται στη διάρκεια της ημέρας και στη διάρκεια των εποχών ενώ αντίθετα οι ενεργειακή ζήτηση μιας εγκατάστασης (κατοικία ή άλλο) έχει ένα σχετικά σταθερό προφίλ, είναι προφανές ότι πότε η φωτοβολταϊκή ισχύς θα είναι παραπάνω από την ισχύ ζήτησης και πότε η ισχύς ζήτησης θα υπερβαίνει την διαθέσιμη φωτοβολταϊκή ισχύ. Φυσικό επακόλουθο θα είναι η απώλεια ενέργειας τις ώρες υψηλής ηλιοφάνειας και έλλειψη ισχύος τις ώρες μειωμένης ή μηδενικής ηλιοφάνειας. Αυτήν ακριβώς την ασυνέπεια την αντιμετωπίζουμε με την προσθήκη στο σύστημα μπαταρίας ικανής χωρητικότητας έτσι ώστε να αποθηκεύουμε σε αυτήν την περίσσεια ενέργειας και να απορροφούμε από αυτήν τις ώρες μειωμένης ή μηδενικής φωτοβολταϊκής παραγωγής.

Σε φωτοβολταϊκές εφαρμογές συναντάμε εν γένει δυο τύπους μπαταριών:

 • Τις μολύβου-οξέος. Γνωστές επί δεκαετίες με ευρεία γκάμα εφαρμογών και χρήσεων. Είναι σχετικά μικρής ενεργειακής πυκνότητας (βαρύτερες) και περιορισμένου βάθους εκφόρτισης. Παρ' όλα αυτά, αποτελούν οικονομική και αξιόπιστη λύση και έτσι είχαν γίνει - μέχρι πρότινος - μια κοινή επιλογή για χρήση στις οικιακές ηλιακές εγκαταστάσεις.
 • Τις ιόντος λιθίου. Η τεχνολογία πίσω από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι πολύ νεότερη από αυτή άλλων τύπων μπαταριών. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου έχουν υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και προσφέρουν μια μικρότερη, ελαφρύτερη και πιο αποδοτική επιλογή. Επιτρέπουν στον χρήστη να έχει πρόσβαση σε περισσότερη ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στην μπαταρία πριν χρειαστεί να επαναφορτιστεί, γεγονός που τα καθιστά ιδανική για χρήση σε περισσότερο απαιτητικές εφαρμογές, όπως στις κατοικίες.

  Το κύριο μειονέκτημα των μπαταριών ιόντων λιθίου είναι το σημαντικά υψηλότερο κόστος για τον καταναλωτή. Επίσης απαιτούν πολύ μεγαλύτερη προσοχή στην εγκατάσταση και χρήση τους, εξαιτίας της ευπάθειάς τους σε θερμικές αστοχίες.

Δεδομένου ότι οι μπαταρίες συνιστούν ένα σημαντικό αρχικό κόστος είναι μείζονος σημασίας ο ορθολογικός τρόπος υπολογισμού τους με πρώτιστο στόχο την μέγιστη δυνατή κάλυψη σε ικανοποιητικό κόστος αφού συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι η μπαταρίες έχουν πεπερασμένη διάρκεια ζωής.

Φωτοβολταϊκό Σύστημα

Σαν στοιχειώδες φ/β σύστημα μπορεί να θεωρηθεί μια διάταξη που περιλαμβάνει ένα φωτοβολταϊκό συλλέκτη συνδεδεμένο απευθείας στην κατανάλωση που τροφοδοτεί, όπως για παράδειγμα ένας υπολογιστής τσέπης (κομπιουτεράκι) με τέτοιο εξοπλισμό. Εν γένει όμως, ένα σύνηθες σύστημα αποτελείται από περισσότερα εξαρτήματα τα οποία διαφοροποιούνται από το είδος και την εφαρμογή ή το είδος χρήσης. Έτσι ένα τυπικό φβ σύστημα θα περιλαμβάνει τα πάνελ με τα στοιχεία στήριξής τους, έναν μετατροπέα (inverter) που μετατρέπει το συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο, μια συστοιχία συσσωρευτών (μπαταρίες) με τον ελεγκτή φόρτισής τους και φυσικά τις καλωδιώσεις και τον εξοπλισμό ελέγχου, προστασίας και διεπαφής.

Τύποι φωτοβολταϊκών συστημάτων

Τα ηλιακά φωτοβολταϊκά συστήματα μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο (συστήματα συνδεδεμένα στο δίκτυο - διασυνδεδεμένα) ή να μην συνδεθούν στο δίκτυο (αυτόνομα συστήματα). Ορισμένα συστήματα μπορούν επίσης να διαθέτουν αποθήκευση μπαταρίας.

Αυτόνομο Φωτοβολταϊκό Σύστημα

Ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα καλύπτει πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες μιας εφαρμογής ή ενός νοικοκυριού χωρίς πρόσβαση στο κεντρικό ηλεκτρικό δίκτυο. Στα τυπικά συστατικά ενός αυτόνομου ηλιακού συστήματος περιλαμβάνονται:

- Ηλιακά πάνελ για τη συλλογή του ηλιακού φωτός και τη μετατροπή του σε ηλεκτρική ενέργεια

- Ένας μετατροπέας για τη μετατροπή του ρεύματος συνεχούς ρεύματος από τα πάνελ σε ρεύμα AC για οικιακή χρήση

- Μπαταρίες για την αποθήκευση της περίσσειας ηλεκτρικής ενέργειας για χρήση όταν δεν υπάρχει ηλιακή παραγωγή ή είναι χαμηλή

- Ένας ελεγκτής φόρτισης για τη διαχείριση της φόρτισης και της αποφόρτισης της μπαταρίας

- Μια εφεδρική γεννήτρια, συνήθως με βενζίνη ή ντίζελ, για όταν οι μπαταρίες εξαντλούνται και η ηλιακή παραγωγή είναι ελάχιστη ή μηδενική

Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί από το σύστημα να απουσιάζουν εντελώς ο αντιστροφέας ή και το σύστημα αποθήκευσης. Τέτοια παραδείγματα είναι κάποιες ειδικές εφαρμογές όπου η ενέργεια χρησιμοποιείται απευθείας και σε μορφή συνεχούς ρεύματος όπως για παράδειγμα ένα αντλητικό συγκρότημα ή ένας υπαίθριος μετεωρολογικός σταθμός κλπ.

Μιά άλλη συνήθης πρακτική είναι ο συνδυασμός φωτοβολταϊκού συστήματος με ανεμογεννήτρια. Ένα τέτοιο σύστημα - μεικτό- παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία έναντι των περιορισμών ως προς την ημερήσια και εποχιακή ηλιοφάνεια.

 Μείζονος σημασίας είναι ο προσεκτικός σχεδιασμός του σύστηματός σας ώστε να ανταποκρίνεται στις ετήσιες και εποχιακές ενεργειακές απαιτήσεις της εφαρμογής σας λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές ετήσιες κλιματικές συνθήκες. Σημαντική παράμετρος είναι η χωρητικότητα της μπαταρίας αποθήκευσης η οποία θα πρέπει να εξυπηρετεί επαρκώς τις περισσότερες ημέρες με ελάχιστες ανάγκες χρήσης της εφεδρικής πηγής. Ζητήστε πάντα επαγγελματική συμβουλή όταν σχεδιάζετε το σύστημά σας.

Διασυνδεδεμένα Συστήματα

Ένα σύστημα συνδεδεμένο στο δίκτυο είναι αυτό όπου η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να εισαχθεί ή να εξαχθεί στο δημόσιο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Ηλεκτρική ενέργεια λαμβάνεται από το δίκτυο σε περιόδους που η εγκατάσταση καταναλώνει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι μπορούν να παρέχουν οι ηλιακοί συλλέκτες, επομένως η ισχύς είναι πάντα διαθέσιμη. Ηλεκτρική ενέργεια τροφοδοτείται επίσης στο δίκτυο όταν το νοικοκυριό χρησιμοποιεί λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια από αυτή που παράγεται από τα πάνελ. Συνήθως γίνεται στον ιδιοκτήτη μια πληρωμή (γνωστή ως «feed-in tariff») ή πίστωση  (γνωστή ως "Net Metering"  για αυτήν την ηλεκτρική ενέργεια που τροφοδοτείται στο δίκτυο.

Αυτοί οι τύποι συστημάτων περιγράφονται μερικές φορές ως «πίσω από το μετρητή». Αυτό αναφέρεται στο γεγονός ότι έχει εγκατασταθεί μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ισχύος προς την πλευρά του καταναλωτή σε σχέση με το μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας, σε αντίθεση με το ανάντη στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα συστήματα που τροφοδοτούν ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο θα περιλαμβάνουν έναν διαδραστικό μετατροπέα δικτύου και έναν έξυπνο μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας. Ο έξυπνος μετρητής μπορεί είτε να επιτρέπει την απευθείας εξαγωγή της συνολικής ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από το Φ/Β σύστημα στο δίκτυο (μεικτή μέτρηση), είτε να μετρήσει την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που εξάγεται στο δίκτυο μετά την κατανάλωση οικιακής συσκευής (εισαγωγή/εξαγωγή ή καθαρή μέτρηση).

Στα Διασυνδεδεμένα Συστήματα ανήκουν και τα Φωτοβολταϊκά Πάρκα τα οποία αποτελούν καθαρά σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό την εμπορική της εκμετάλλευση.

Υπόδειξη

Διερευνήστε την δυνατότητα και ενημερωθείτε  για τις προϋποθέσεις να αποκτήσετε και εσείς το δικό σας διασυνδεδεμένο φωτοβολταϊκό σύστημα. Εξετάστε σοβαρά το ενδεχόμενο να γίνεται Αυτοπαραγωγός και να ωφεληθείτε από τα τα τρέχοντα προγράμματα που είναι ενεργά και στην χώρα μας τα οποία δίνουν την δυνατότητα  στους καταναλωτές να μειώσουν σημαντικά τους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα τυπικά συστήματα που συνδέονται στο δίκτυο δεν απαιτούν εφεδρική αποθήκευση. Ωστόσο, ο καταναλωτής/παραγωγός θα ζημιωθεί από την απώλεια παραγόμενης ενέργειας εάν υπάρξει διακοπή ρεύματος στο δίκτυο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο μετατροπέας του που είναι συνδεδεμένος στο δίκτυο διακόπτεται για λόγους ασφαλείας. Εάν η συνεχής ηλεκτρική τροφοδοσία είναι κρίσιμη για την εγκατάσταση, μπορεί να σχεδιαστεί ένα σύστημα χρησιμοποιώντας έναν μετατροπέα ικανό να λειτουργεί και εκτός δικτύου, καθώς και μπαταρίες για αδιάλειπτη παροχή ρεύματος. Φυσικά, αυτό αυξάνει το κόστος του συστήματος και μπορεί η υλοποίησή του να μην είναι οικονομικά εύστοχη.

Βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά για τα φωτοβολταϊκά συστήματα

 • Τα ηλιακά φωτοβολταϊκά (PV) συστήματα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από το ηλιακό φως. Τα ηλιακά φωτοβολταϊκά κύτταρα που συλλαμβάνουν το φως του ήλιου τοποθετούνται σε πάνελ, τα οποία με τη σειρά τους τοποθετούνται σε συστοιχίες, για να παρέχουν ηλιακή ενέργεια σε σπίτια και επιχειρήσεις.

 • Η Ελλάδα είναι γεωγραφικά ιδανική για ηλιακά φωτοβολταϊκά συστήματα. Παραδοσιακά, αυτό είναι καταγεγραμμένο από την πληθώρα ηλιακών συλλεκτών για παραγωγή ζεστού νερού που βρίσκονται εγκατεστημένοι στις στέγες των ελληνικών κατοικιών.

 • Τα ηλιακά φωτοβολταϊκά συστήματα μπορούν να είναι ανεξάρτητα ή να συνδεθούν στο δίκτυο, με ή χωρίς μπαταρίες.

 • Θα χρειαστεί εφεδρική ισχύς όταν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια, είτε τη νύχτα είτε κατά τη διάρκεια μεγάλων συννεφιασμένων περιόδων. Αυτή η ισχύς μπορεί να παρέχεται από το δημόσιο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, από μπαταρίες ή από κάποια γεννήτρια καυσίμου.

 • Οι οικονομικοί παράγοντες για την απόκτηση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος περιλαμβάνουν το αρχικό κόστος, τυχόν επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές, χρήματα που εξοικονομούνται στους λογαριασμούς ενέργειας και χρήματα που κερδίζονται μέσω τιμολογίων πώλησης.

 • Η περίοδος απόσβεσης για τα φωτοβολταϊκά συστήματα είναι γενικά μεταξύ 4 και 8 ετών για τα περισσότερα σπίτια της Ελλάδας (ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες ενός νοικοκυριού, όπως η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ή οι εκπτώσεις).

 • Είναι σημαντικό να αποκτήσετε το σωστό μέγεθος συστήματος για το νοικοκυριό σας. Τα περισσότερα νοικοκυριά εγκαθιστούν σύστημα 4–8 kW.

 • Η θέση και η γωνία των πάνελ θα επηρεάσουν την απόδοσή τους. Όπου είναι δυνατόν, τα φβ πλαίσια συνήθως βλέπουν νότια και σε κλίση 15-35 μοίρες.

 • Τα συστήματα πρέπει να εγκαθίστανται από διαπιστευμένους εγκαταστάτες, να καθαρίζονται και να ελέγχονται τακτικά.

Κατευθυντήριες Γραμμές για την επιλογή και χρήση ενός Φωτοβολταϊκού Συστήματος

Θα χρειαστεί να αφιερώσει λίγο χρόνο κάποιος, πριν προχωρήσει στην προμήθεια ενός φωτοβολταϊκού συστήματος: Θα πρέπει να εξετάσει μερικά πράγματα ώστε να εξασφαλίσει όσο είναι δυνατόν, ότι θα αποκτήσει ένα σύστημα κατάλληλο για την περίπτωσή του και ότι θα παραλάβει αυτό ακριβώς για το οποίο θα πληρώσει.

Η ποιότητα των συστημάτων που προσφέρονται στην αγορά ποικίλλει πάρα πολύ. Είναι πιο πιθανό να καταλήξετε σε μια αποτελεσματική, μακράς διαρκείας εγκατάσταση εάν επιλέξετε ένα σύστημα:

 • το οποίο θα προέρχεται από αναγνωρισμένους κατασκευαστές

 • θα έχει καλή κάλυψη εγγύησης

 • είναι εφοδιασμένο με τα απαραίτητα πιστοποιητικά, και

 • θα εγκατασταθεί από διαπιστευμένο επαγγελματία εγκαταστάτη με αποδεδειγμένη εμπειρία.

Συμβουλή

Εάν κάποιες προτάσεις φαίνονται πολύ καλές συγκριτικά, τότε μάλλον θα πρέπει να αναζητήσετε τους λόγους που θα τεκμηριώνουν αυτούς τους απροσδόκητα καλούς όρους. Το διαδίκτυο αλλά κυρίως ήδη ικανοποιημένοι ιδιοκτήτες είναι κατάλληλες πηγές για παροχή πληροφοριών και συστάσεων.

Θέματα μεγέθους και παραγωγής

 Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα όταν αποφασίζετε για ένα φωτοβολταϊκό σύστημα για το σπίτι σας είναι το μέγεθος του συστήματος που πρέπει να έχετε. Αυτός εδώ ο Φωτοβολταϊκός Υπολογιστής μπορεί να σας βοηθήσει να υπολογίσετε το μέγεθος του συστήματος που χρειάζεστε, το κόστος και πόσα θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε ως αποτέλεσμα.

Μέγεθος

Το μέγεθος ενός ηλιακού φωτοβολταϊκού συστήματος μετριέται σε κιλοβάτ (kW). Η ποσότητα ενέργειας που παράγεται με την πάροδο του χρόνου μετριέται σε κιλοβατώρες (kWh). Τα περισσότερα σπίτια ταιριάζουν καλύτερα σε ένα σύστημα 3 έως 5 kW (1 kW ηλιακών συλλεκτών παράγει περίπου 4 kWh ηλεκτρικής ενέργειας την ημέρα και ένα τυπικό σπίτι χρησιμοποιεί 15 έως 20 kWh την ημέρα). Οι εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις εκτιμώνται γενικά από 10 έως 100 kW.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως: 

 • Οι προσδοκίες σας – περιμένετε να εξοικονομήσετε χρήματα στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ή να αντισταθμίσετε όλη τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας του δικτύου σας;

 • Πόση ενέργεια καταναλώνετε και πότε τη χρησιμοποιείτε – το νοικοκυριό σας είναι μεγάλο ή μικρό; Είστε στο σπίτι τη μέρα ή μόνο το βράδυ; Προβλέπετε να αυξήσετε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο μέλλον;

 • Τοποθεσία – πόσο ηλιακό φως μπορείτε να περιμένετε στην περιοχή σας και στην οροφή του σπιτιού σας;

 • Φυσικός χώρος – πόσος χώρος οροφής είναι διαθέσιμος για πάνελ;

 • Προϋπολογισμός έργου – πόσα πρέπει να επενδύσετε και ποια περίοδο απόσβεσης περιμένετε;

 Ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσετε τις διαθέσιμες επιλογές και την καλύτερη πρόταση για το νοικοκυριό σας είναι να λάβετε επαγγελματική συμβουλή από έναν εγκαταστάτη. Είναι καλύτερο να λάβετε μερικές προσφορές για να βρείτε έναν εγκαταστάτη που να προσφέρει τα είδη προϊόντων και τις συμβουλές που προτιμάτε. Ο εγκαταστάτης θα αναλύσει τον ηλιακό σας πόρο, τους λογαριασμούς ενέργειας, το προφίλ κατανάλωσης και τα τιμολόγια ενέργειας (και ενδεχομένως να σας ζητήσει να αλλάξετε σε διαφορετικό τιμολόγιο) που μπορεί να είναι ευνοϊκά και διαθέσιμα στην περιοχή σας. Κάντε πολλές ερωτήσεις για να βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε τις οικονομικές συνέπειες και τις αξιόπιστες επιπτώσεις οποιωνδήποτε αποφάσεων πρέπει να λάβετε.

Παραγωγή

Το μέγεθος των φωτοβολταϊκών πλαισίων περιγράφεται συχνά ως «κιλοβάτ κορυφής» (kWp ). Αυτό σημαίνει τη θεωρητική μέγιστη απόδοση των πάνελ. Η πραγματική έξοδος ενός συστήματος θα ποικίλλει ανάλογα με την τοποθεσία, τη θέση και την εγκατάστασή του, και την ποσότητα ενέργειας που χάνεται κατά τη λειτουργία του συστήματος (απώλειες).

Το ηλιακό δυναμικό μιας περιοχής για τα ηλιακά φωτοβολταϊκά μπορεί να περιγραφεί σε μηνιαία, εποχιακά ή ετήσια στοιχεία παραγωγής. Αυτά βασίζονται συχνά στις «μηνιαίες ώρες αιχμής του ήλιου», που ορίζονται ως ο αριθμός των ωρών σε ένα μήνα για την τοποθεσία σας για τις οποίες μια ώρα ηλιακού φωτός παρέχει 1000 watt φωτοβολταϊκής ισχύος ανά τετραγωνικό μέτρο. Η ποσότητα της χρησιμοποιήσιμης ενέργειας από το σύστημα θα είναι μικρότερη από την έξοδο των ίδιων των μονάδων λόγω των απωλειών ενέργειας στα εξαρτήματα του συστήματος.

Για την Ελλάδα, η ετήσια παραγωγή ανά εγκατεστημένο kW φωτοβολταϊκού κυμαίνεται μεταξύ 1200 και 1750 kWh ετησίως με τις περισσότερες περιοχές να βρίσκονται μεταξύ 1350 και 1600 kWh. Αυτές οι τιμές αποτελούν την βάση για την προδιαστασιολόγηση κάθε συστήματος.

Γενικά, η μέγιστη παραγωγή ενός συστήματος επιτυγχάνεται όταν ικανοποιούνται οι εξής προϋποθέσεις:

 • Έχει επιτευχθεί η βέλτιστη θέση του φβ πεδίου έναντι της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας

 • Αποφεύγονται οι σκιάσεις, τόσο σκιάσεις από φυσικά στοιχεία όσο και οι αλληλοσκιάσεις

 • Ελαχιστοποιούνται οι απώλειες κατά την μεταφορά και μετασχηματισμό της παραγόμενης ενέργειας

Η επιτυχής αντιμετώπιση των παραπάνω παραμέτρων εξαρτάται από τον διαθέσιμο χώρο εγκατάστασης, το εγγύς περιβάλλον και κυρίως, από τον σωστό σχεδιασμό του συστήματος και την εύστοχη επιλογή των συστατικών του.

Οικονομικές εκτιμήσεις

Ένα ηλιακό φωτοβολταϊκό σύστημα είναι μια επένδυση και υπάρχουν διάφορα οικονομικά ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν αποφασίζετε εάν ένα τέτοιο σύστημα είναι κατάλληλο για εσάς. Οι περίοδοι απόσβεσης για τα ηλιακά φωτοβολταϊκά συστήματα εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, αλλά είναι γενικά μεταξύ 4 και 8 ετών για τα περισσότερες εφαρμογές στην χώρα μας.

Ο φωτοβολταϊκός εξοπλισμός αποτελεί μια σημαντική αρχική δαπάνη ωστόσο, το κόστος των ηλιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων συνεχίζει να μειώνεται. Επιπλέον, το αρχικό κόστος μπορεί να αντισταθμιστεί από κίνητρα και εκπτώσεις που προσφέρονται από την Ελληνική Πολιτεία. Οικονομικά κίνητρα, όπως επιδοτήσεις στα πλαίσια της Ενεργειακής Αναβάθμισης (Προγράμματα Εξοικονομώ) ή ειδικά προγράμματα (όπως το "Φωτοβολταϊκά στη Στέγη"), μπορεί να μειώσουν το αρχικό κόστος των επιλέξιμων συστημάτων και συνήθως ενσωματώνεται στη λιανική τιμή. Επίσης, είναι ενεργές - κατά περιόδους - ελαφρύνσεις στη φορολογία εισοδήματος όπως είναι η έκπτωση επί του ΦΠΑ της δαπάνης.

Το αρχικό κόστος ανταποδίδεται επίσης από το μειωμένο ενεργειακό σας κόστος (τόσο για συνδεδεμένα στο δίκτυο όσο και για αυτόνομα συστήματα) και το εισόδημα που ενδέχεται να αποκομίσετε από τα τιμολόγια τροφοδοσίας (για συστήματα συνδεδεμένα στο δίκτυο).

Τα τιμολόγια τροφοδοσίας είναι το ποσό που πληρώνεστε για την εξερχόμενη ηλιακή ενέργεια, την οποία δεν χρησιμοποιείτε στο σπίτι σας και ανατροφοδοτείτε στο δίκτυο. Είναι σημαντικό να ελέγξετε με τον διαχειριστή του ηλεκτρικού σας δικτύου εάν μπορείτε να συνδέσετε ένα δικό σας φωτοβολταϊκό σύστημα στο δίκτυο. Χωρίς αυτό, δεν θα μπορείτε να κερδίσετε έσοδα από την ενέργεια που δεν χρησιμοποιείτε. Το δίκτυο έχει επί του παρόντος όρια στον αριθμό των φωτοβολταϊκών συστημάτων που μπορεί να συνδέσει χωρίς να αναβαθμίσει τον εξοπλισμό μεταφοράς και διανομής (και να χρεώσει αυτό το κόστος αναβάθμισης στους πελάτες του). Ορισμένοι φορείς εκμετάλλευσης δικτύου ενδέχεται να περιλαμβάνουν πρόσθετες συνθήκες στη σύνδεση στο δίκτυο, οι οποίες ενδέχεται να αυξήσουν το κόστος εγκατάστασης του συστήματος ή να αυξήσουν τα λειτουργικά του έσοδα.

Οι τιμές με τις οποίες αντιλογίζεται η εγχεόμενη στο δίκτυο ηλεκτρική ενέργεια (πραγματικές ή ισοδύναμες), είναι συνήθως μικρότερες από το αντίστοιχο λιανικό κόστος και μικρότερες από το κόστος της ενέργειας από το φωτοβολταϊκό σας σύστημα, λαμβανομένου υπόψη του κόστους ζωής. Επομένως, για να διασφαλίσετε ότι θα έχετε τα μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη από τη φθηνότερη ηλιακή ενέργεια, είναι συνήθως καλύτερο να καταναλώνετε την ηλιακή σας ενέργεια τη στιγμή που παράγεται. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να καταναλώνετε περισσότερη ενέργεια, αλλά θα πρέπει να αλλάξετε τον τρόπο και το πότε χρησιμοποιείτε ηλεκτρική ενέργεια (για παράδειγμα, ρυθμίζοντας συσκευές όπως αντλίες ή πλυντήρια ρούχων, ώστε να λειτουργούν κατά τις ώρες του ήλιου).

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρακτική και εφόσον το επιτρέπουν οι γενικότερες συνθήκες, είναι το να αξιοποιεί κάποιος την ηλιακή ενέργεια μέσω διασυνδεδεμένων ΦΒ συστημάτων σε συνδυασμό με την κατά το δυνατόν εξηλέκτριση της καθημερινότητάς του, μια τακτική που μπορεί να εκφραστεί ως "παράγω όλη την ενέργεια που καταναλώνω". Αυτό είναι δυνατό μόνο μέσα από την κατάργηση της κατανάλωσης άλλων πηγών ενέργειας όπως τα ορυκτά καύσιμα και την υιοθέτηση συσκευών και μέσων που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια όπως, αντλία θερμότητας αντί για καυστήρα πετρελαίου για την θέρμανση χώρων και νερού, ηλεκτρικό όχημα αντί για αντίστοιχο εσωτερικής καύσης πετρελαιοειδών για τις μετακινήσεις κλπ. Φυσικά, μια τέτοια υλοποίηση απαιτεί αυξημένα αρχικά κόστη ωστόσο, η προοπτική του εκμηδενισμού των δαπανών για ενέργεια για μακρό χρονικό ορίζοντα, το πιο πιθανό είναι να είναι ιδιαίτερα συμφέρουσα και παράπλευρα αποδοτική.  

Τοποθέτηση και εγκατάσταση

Η τοποθέτηση και η εγκατάσταση του συστήματός σας μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητά του.

Για παράδειγμα, εάν ζείτε σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ισχυρούς ανέμους, ο εγκαταστάτης σας θα πρέπει να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο θα στερεωθούν τα πάνελ σας στην οροφή με ασφάλεια, ώστε να εξασφαλίζεται η ακεραιότητα τόσο του συστήματος όσο και της ίδιας της στέγης κατά τη διάρκεια ενός συμβάντος ισχυρού ανέμου. Ο εγκαταστάτης σας θα πρέπει επίσης να εξετάσει το όριο βάρους της οροφής σας για να αποφύγει ζημιά ή κατάρρευση στέγης.

Φυσικά, μείζονος σημασίας είναι η επιλογή υλικών και συναρμογών που έχουν πιστοποιηθεί για την αντίστοιχη χρήση καθώς και η πιστή εφαρμογή των ισχυόντων νόμων και κανονισμών. Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δίνεται και στο ζήτημα της συντήρησης, της προσβασιμότητας και της επιτήρησης με τρόπο που να προάγεται η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα κατά την διενέργεια αυτών των διεργασιών.

Προσανατολισμός ΦΒ πεδίου

Οι ηλιακές μονάδες γενικά,  παράγουν τη μεγαλύτερη ισχύ όταν είναι στραμμένες απευθείας στον ήλιο. Θα πρέπει να τοποθετηθούν έτσι ώστε να δέχονται το μέγιστο ηλιακό φως. Ως γενικό κανόνα για το βόρειο ημισφαίριο, εγκαθιστούμε τις ηλιακές μονάδες με την ενεργή όψη προς το νότο (προς τον ισημερινό) για να παράγουν την περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια του έτους. Μπορούμε επίσης να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να προσανατολίσουμε ορισμένα πάνελ νοτιοανατολικά/ανατολικά ή νοτιοδυτικά/δυτικά για να παράγουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια το πρωί ή το απόγευμα, όταν η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερη. Ένας εγκαταστάτης θα μπορεί να σας συμβουλεύσει για την καλύτερη προσέγγιση για την οροφή σας.

Γωνία κλίσης

Η γωνία κλίσης είναι η γωνία στροφής του πεδίου συλλεκτών από το οριζόντιο επίπεδο.

Για συστήματα συνδεδεμένα στο δίκτυο όπου θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε το εισόδημά μας από τα τιμολόγια τροφοδοσίας, μπορούμε να αυξήσουμε την ετήσια παραγωγή μας στρέφοντας το σύστημά μας στο γεωγραφικό πλάτος της τοποθεσίας. Στην ιδανική περίπτωση, η γωνία κλίσης θα πρέπει να είναι εντός 10° από το γεωγραφικό πλάτος της τοποθεσίας, για να μεγιστοποιηθεί η ποσότητα ενέργειας που παράγεται ετησίως.

Εάν συνήθως καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια κατά τις ώρες αιχμής και θέλουμε να μειώσουμε τον αντίκτυπο των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας χρόνου χρήσης, τότε είναι καλύτερο να προσανατολίσουμε τη συστοιχία νότια-νοτιοδυτικά και να την εγκαταστήσουμε με μεγαλύτερη γωνία κλίσης. Αυτό είναι πιθανό να παράγει περισσότερη ενέργεια κατά τις ώρες αιχμής και να αντισταθμίσει τη χρήση αιχμής ενέργειας, αλλά μπορεί να μειώσει τη συνολική ετήσια παραγωγή ενέργειας. Ο εγκαταστάτης σας θα πρέπει να μπορεί να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε εάν αυτή η ανταλλαγή είναι καλή ιδέα.

Για αυτόνομα συστήματα, η αρκετά σταθερή παροχή ενέργειας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους είναι η καλύτερη: η γωνία κλίσης πρέπει να είναι το γεωγραφικό πλάτος της τοποθεσίας συν 15°. Αυτό μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με την περιοχή και τις ενεργειακές σας ανάγκες. Εάν τα κύρια ηλεκτρικά φορτία είναι τους χειμερινούς μήνες, όταν η ηλιοφάνεια μειώνεται, κάντε τη γωνία κλίσης της συστοιχίας πιο κάθετη για να μεγιστοποιήσετε την έκθεση στον χαμηλό ήλιο του χειμώνα. Εάν η τοποθεσία έχει μεγάλα καλοκαιρινά φορτία (πχ ψύξης - κλιματισμού), μειώστε τη γωνία κλίσης (περίπου -10° γεωγραφικό πλάτος ) για να μεγιστοποιήσετε την απόδοση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν αυτά τα φορτία είναι μεγαλύτερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Photovoltaic_Systems_Tilt

Η καταλληλότερη γωνία ηλιακού πάνελ συναρτήσει του γεωγραφικού πλάτους, εξαρτάται από το αν καταναλώνετε περισσότερη ενέργεια το καλοκαίρι ή το χειμώνα

Σκίαση και αερισμός

Η συνεχής μερική σκίαση μπορεί να βλάψει τις ίδιες τις φωτοβολταϊκές μονάδες. Η επίδραση της σκίασης θα πρέπει να λαμβάνεται ιδιαίτερα υπόψη κατά την εγκατάσταση κρυσταλλικών φωτοβολταϊκών πάνελ. Η σκίαση μπορεί να επηρεάσει περισσότερα από το κελί που είναι σκιασμένο, επειδή τα κελιά στη μονάδα συνδέονται σε κυκλώματα. Μερικές φορές η σκίαση μπορεί να μειώσει την τάση ολόκληρης της σειράς των μονάδων εάν είναι διατεταγμένα παράλληλα. Εάν η σκίαση είναι ένα πρόβλημα, οι στοιχειοσειρές θα πρέπει να έχουν τις δικές τους ανεξάρτητες εισόδους.

Photovoltaic_Systems_Mode

Διαμορφώσεις σε Σειρά και Παράλληλα

Σημείωση

Η αναφερόμενη έξοδος μιας ηλιακής μονάδας βασίζεται στην έκθεση της μονάδας στο πλήρες ηλιακό φως. Επομένως, οι ηλιακές συστοιχίες δεν πρέπει να βρίσκονται κοντά σε δέντρα ή άλλες κατασκευές που σκιάζουν τις μονάδες.

Οι δίοδοι παράκαμψης θα εμποδίσουν ένα σκιασμένο πλαίσιο να επηρεάσει ολόκληρη τη στοιχειοσειρά. Οι δίοδοι παράκαμψης επιτρέπουν στο ρεύμα να διέρχεται μέσω αυτών όταν τα κύτταρα είναι σκιασμένα, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα βλάβης των στοιχείων και επιτρέποντας σε μεγάλο μέρος του μη σκιασμένου τμήματος της μονάδας να συνεχίσει να παράγει ισχύ. Στις κρυσταλλικές μονάδες, οι δίοδοι παράκαμψης τοποθετούνται σε ομάδες κυψελών. Για τις μονάδες λεπτής μεμβράνης, οι δίοδοι παράκαμψης αποτελούν εγγενές μέρος της κυψέλης από την κατασκευή και όχι ξεχωριστό εξάρτημα.

Οι δίοδοι παράκαμψης στεγάζονται μέσα σε κουτί διακλάδωσης. Οι μονάδες που χρησιμοποιούνται σε συστήματα που συνδέονται στο δίκτυο έχουν ένα κουτί διακλάδωσης στο πίσω μέρος με εκτεταμένα προσυνδεδεμένα καλώδια που επιτρέπουν τη σύνδεση των μονάδων μεταξύ τους. Πολλά ΦΒ πάνελ συνδεδεμένα σε σειρά και παράλληλα αποτελούν την ΦΒ συστοιχία.

Photovoltaic_Systems_ByPass

Το κουτί διακλάδωσης βρίσκεται στο πίσω μέρος της ηλιακής μονάδας

 

Ο εξαερισμός είναι επίσης ένα ζήτημα. Οι κρυσταλλικές μονάδες μπορεί να υποφέρουν σε υψηλές θερμοκρασίες ή σε πολύ ηλιόλουστες τοποθεσίες με έντονη ηλιακή ακτινοβολία (για παράδειγμα στις πεδινές περιοχές όπως η Θεσσαλία ή οι νότιες περιοχές όπως η Κρήτη). Τα μονοκρυσταλλικά πλαίσια έχουν ελαφρώς υψηλότερη ανοχή στη θερμότητα. Η τυπική θερμοκρασία δοκιμής για την ονομαστική έξοδο κρυσταλλικών φωτοβολταϊκών μονάδων είναι 25°C, ωστόσο η ισχύς εξόδου μπορεί να μειωθεί έως και 0,44% για κάθε επιπλέον βαθμό θερμότητας. Η θερμότητα μπορεί να μετριαστεί με καλό αερισμό στο πίσω μέρος των μονάδων ώστε να διατηρείται η θερμοκρασία όσο το δυνατόν χαμηλότερη.

Τοποθέτηση ΦΒ συστοιχιών

Οι ΦΒ μονάδες μπορούν να εγκατασταθούν στο έδαφος, σε τοίχο ή στέγη με βάση πλαισίου ή να ενσωματωθούν στην δομή του κτιρίου.

Οι συστοιχίες πλαισίων μπορούν να είναι σταθερές, ρυθμιζόμενες ή ιχνηλάτησης. Τα συστοιχίες πρέπει να σχεδιάζονται έτσι ώστε η εγκατάστασή τους να ανταποκρίνεται στα πρότυπα αντοχής στην ανεμοπίεση. Ο εγκαταστάτης σας θα πρέπει να ελέγξει την ικανότητα της κατασκευής της οροφής σας να αντέχει στη δυναμική φόρτιση εξαιτίας του ανέμου που προκύπτει από την εγκατάσταση ΦΒ για τη συγκεκριμένη τοποθεσία. Μπορεί να χρειαστεί να επανασχεδιαστεί η εγκατάσταση ώστε να ταιριάζει στην οροφή σας ή εναλλακτικά να τροποποιήσετε την οροφή σας για να χωρέσει το σύστημα συλλεκτών.

Τα περισσότερα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα με πλαισιωτές βάσεις στήριξης στερεώνονται στη βέλτιστη γωνία κλίσης, η οποία εξαρτάται από τη θέση, την υποδομή, τον τύπο του φορτίου και τη διαθέσιμη ηλιακή ισχύ. Ο σχεδιαστής του συστήματος επιλέγει την σωστό πλαίσιο για το σύστημά σας και θα προσαρμόσει τη γωνία σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

Τα ρυθμιζόμενα πλαίσια επιτρέπουν τη χειροκίνητη μεταβολή της γωνίας κλίσης για μεγιστοποίηση της απόδοσης καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτός ο τύπος πλαισίωσης χρησιμοποιείται γενικά για αυτόνομα συστήματα που είναι εγκατεστημένα στο έδαφος, αν και τα περισσότερα αυτόνομα συστήματα έχουν σταθερές βάσεις στήριξης. Λόγω του χειροκίνητου χειρισμού αυτή η πρακτική εφαρμόζεται σπανίως στις συνήθεις εγκαταστάσεις και καλό είναι να αποφεύγεται εκτός και αν το επιτρέπουν ειδικότερες συνθήκες της εφαρμογής. 

Τα πλαίσια σε συστοιχίες ιχνηλάτησης (ηλιοστατικές συστοιχίες, trackers) ακολουθούν τη διαδρομή του ήλιου στον ουρανό καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και του έτους. Τα trackers μπορούν να παρακολουθούν σε μoν;o ή διπλό άξονα. Ελέγχονται είτε από έναν ηλεκτρικό κινητήρα είτε από ένα υγρό συμπιεσμένου αερίου που χρησιμοποιεί τη θερμότητα του ήλιου για να μετακινήσει τον ιχνηλάτη καθώς ακολουθεί τον ήλιο. Οι ιχνηλάτες είναι πιο ακριβοί από τα σταθερά ή ρυθμιζόμενα πλαίσια συστοιχίας, αλλά παρέχουν περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας και του έτους. Είναι πιο ωφέλιμα σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη όπου η διαθέσιμη ηλιακή ενέργεια είναι χαμηλότερη. Οι συστοιχίες παρακολούθησης απαιτούν συντήρηση και αυτό μπορεί να μειώσει την αξιοπιστία του συστήματος.

Εάν το πλαίσιο στήριξης και το πλαίσιο της μονάδας είναι κατασκευασμένα από γαλβανικά διαφορετικά μέταλλα σε επαφή μεταξύ τους, τα δυο μεταλλικά στοιχεία θα διαβρωθούν. Πρέπει να παρεμβάλλεται κάποιο μονωτικό υλικό για την αποφυγή ηλεκτροχημικής διάβρωσης. Αυτό ισχύει επίσης κατά την εγκατάσταση των μονάδων και της δομής τοποθέτησης σε μεταλλική οροφή.

Εγγυήσεις

Όταν εγκατασταθεί το νέο σας σύστημα, θα σας παρασχεθούν έγγραφα εγγύησης. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει στοιχεία επικοινωνίας για σέρβις και υποστήριξη. Εάν κάτι πάει στραβά, τότε η πρώτη επαφή θα πρέπει να είναι η εταιρεία που σας εγκατέστησε το σύστημα.

Επιλογή εγκαταστάτη

Ο σχεδιασμός και η εγκατάσταση ηλιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων απαιτεί έναν επαγγελματία με τα κατάλληλα προσόντα. Ως ελάχιστες απαιτήσεις θα πρέπει να θεωρούνται οι γνώσεις ηλεκτρολογίας και μηχανικής δεδομένου ότι η υλοποίηση μιας εγκατάστασης φωτοβολταϊκών διέπετε από διεργασίες εφαρμογής τόσο ηλεκτρολογικής όσο και δομοκατασκευαστικής φύσης. Είναι απαραίτητη επίσης η εξειδίκευση και η επιμόρφωση στο αντικείμενο του κλάδου των φωτοβολταϊκών καθώς και η πλήρης ενημερότητά του ως προς τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς. 

Συμβουλή

Επιδιώξτε συνεργασία με επαγγελματίες με αποδεδειγμένη εμπειρία. Επιλέξτε με κριτήρια όπως είναι η διαφάνεια, η πληρότητα, η τεκμηρίωση και φυσικά, οι καλές συστάσεις.

Εγγύηση πάνελ

Οι περισσότερες εγγυήσεις ΦΒ πάνελ έχουν δύο μέρη: μια εγγύηση κατασκευής/υλικών και μια εγγύηση ελάχιστης μακροχρόνιας απόδοσης.

Η εγγύηση κατασκευής/υλικών καλύπτει την πραγματική ποιότητα κατασκευής του πάνελ και εγγυάται ότι τα πάνελ δεν παρουσιάζουν ελαττώματα κατασκευής και υλικών για δεδομένο χρονικό διάστημα. Για τα περισσότερα πάνελ αυτό είναι μεταξύ 10 και 15 ετών. Ωστόσο, ορισμένοι κατασκευαστές παρέχουν πλέον εγγυήσεις κατασκευής έως και 25 έτη.

Η εγγύηση απόδοσης καλύπτει την πραγματική ενέργεια που παράγεται από το πάνελ με την πάροδο του χρόνου και δίνεται με τη μορφή ποσοστού μετά από συγκεκριμένο αριθμό ετών. Αυτό το ποσοστό μειώνεται ελαφρώς κάθε χρόνο, σύμφωνα με το ποσοστό υποβάθμισης του πάνελ. Στην Ελλάδα, το εμπορικό-βιομηχανικό μοντέλο προβλέπει παροχή εγγύησης απόδοσης 25 ετών με μια εναπομένουσα στο τέλος της 25ετίας απόδοση +80% σε σχέση με την ονομαστική. Γενικά, ποιοτικότερες είναι οι επιλογές που διαθέτουν +84% εγγυημένη εναπομένουσα απόδοση σε συνδυασμό με γραμμικότητα στην διάρκεια των ετών. Τα ηλιακά πάνελ δεν έχουν εσωτερικά κινούμενα μέρη και είναι γενικά αρκετά αξιόπιστα με ελάχιστη έως καθόλου συντήρηση.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία περί καταναλωτών, οι εισαγωγείς είναι υπεύθυνοι για τις εγγυήσεις των κατασκευαστών, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιος είναι ο εισαγωγέας σας, επειδή η αποστολή των πάνελ πίσω στη χώρα κατασκευής δεν θα ήταν πρακτική.

Ορισμένοι κατασκευαστές παρέχουν προπληρωμένη ασφάλιση όταν αγοράζετε το σύστημα χωρίς επιπλέον κόστος, γεγονός που διασφαλίζει ότι θα τηρηθεί η εγγύηση, ακόμη και αν ο κατασκευαστής σταματήσει να λειτουργεί. Άλλοι παρέχουν ολοκληρωμένη ασφάλιση, με επιπλέον κόστος, η οποία καλύπτει σχεδόν τα πάντα, από κλοπή έως αποτυχία για μια περίοδο μερικών ετών. Διαβάστε τα ψιλά γράμματα σε όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, συμπεριλαμβανομένων των υπερβάσεων. Εάν υποψιάζεστε ότι υπάρχει πρόβλημα με την εγκατάστασή σας, επικοινωνήστε με τον εγκαταστάτη σας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πρόβλημα πριν προβείτε σε περαιτέρω ενέργειες.

Εγγύηση inverter

Η διάρκεια ζωής του μετατροπέα σας θα ποικίλλει, ανάλογα με παράγοντες όπως η θερμοκρασία περιβάλλοντος, η τάση δικτύου και η ποιότητα του ρεύματος δικτύου. Οι επαναλαμβανόμενες και μεγάλες ηλεκτρικές αιχμές, που προκαλούνται από μεγάλα φορτία όπως οι ηλεκτροκινητήρες, μπορούν τελικά να προκαλέσουν ζημιά ακόμα και στον καλύτερο εξοπλισμό. Άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη διάρκεια ζωής είναι η σκόνη, η θερμότητα, ο αερισμός και τα παράσιτα όπως τα ποντίκια ή τα μυρμήγκια, γι' αυτό διατηρήστε τον μετατροπέα σας καθαρό. Προτείνεται τουλάχιστον 5 χρόνια εγγύηση, αλλά 10 χρόνια πιθανότατα θα ταιριάζουν με τη διάρκεια ζωής του.

Εγγύηση εγκατάστασης

Η εγγύηση εγκατάστασης ή κατασκευής είναι ευθύνη του εγκαταστάτη του συστήματος και καλύπτει την κατασκευή τους, σε αντίθεση με τα πάνελ ή τους μετατροπείς εντός του συστήματος. Ένας αξιόπιστος και οργανωμένος εγκαταστάτης θα πρέπει να σας παρέχει εγγυήσεις για την κατασκευή που σας υλοποίησε καθώς και για την παραγωγή αυτής σύμφωνα με τον σχεδιασμό και την συμφωνία οι οποίες θα πρέπει να έχουν διάρκεια τουλάχιστον τριών ετών.

Ο εγκαταστάτης σας θα πρέπει επίσης να σας βοηθήσει με τυχόν εγγυήσεις του κατασκευαστή σε περίπτωση που παρουσιαστεί σφάλμα σε ένα σημαντικό εξάρτημα συστήματος.

Συντήρηση Φωτοβολταϊκού Συστήματος

Τα ηλιακά φωτοβολταϊκά συστήματα πρέπει να φροντίζονται. Εκτός από την εξασφάλιση της απόδοσης του συστήματος, οι τακτικοί έλεγχοι και η συντήρηση προϋποθέτουν ότι το σύστημα είναι ασφαλές για όλους στο σπίτι, καθώς και για όλους τους ηλεκτρολόγους στο δίκτυο διανομής.

Ο εγκαταστάτης του φωτοβολταϊκού σας συστήματος θα παράσχει ένα πρόγραμμα συντήρησης για το σύστημά σας. οι λεπτομέρειες θα ποικίλλουν, αλλά εδώ είναι μερικές τυπικές συστάσεις για ηλιακά φωτοβολταϊκά συστήματα.

Καθαρισμός και έλεγχος σκίασης

Ελέγχετε τακτικά τους ηλιακούς σας συλλέκτες για τυχόν εμφανή υπολείμματα, όπως φύλλα ή περιττώματα πουλιών που μπορεί να επηρεάσουν την απόδοση. Οτιδήποτε καλύπτει έστω και ένα μικροσκοπικό μέρος ενός πάνελ μπορεί να μειώσει την απόδοση. Οι χαλαροί ρύποι μπορούν να αφαιρεθούν με μια σκούπα με μακριά λαβή.

Επίσης, προσέξτε για θέματα σκίασης καθώς ο ήλιος κινείται καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους ή για κατάφυτα δέντρα που χρειάζονται περιποίηση.

Τα ηλιακά πάνελ μπορούν να ανεχθούν μέτριες ποσότητες ρύπων χωρίς να χάσουν υπερβολική παραγωγή. Εάν τα ηλιακά πάνελ σας είναι τοποθετημένα σε κλίση μεγαλύτερη από περίπου 10 μοίρες, τότε η περισσότερες επικαθίσεις ρύπων θα ξεπλένονται φυσικά όταν βρέχει. Λίγη σκόνη και βρωμιά στην επιφάνεια των πάνελ είναι κάτι φυσιολογικό και ο καθαρισμός των πάνελ περισσότερες από μία-δυό φορές το χρόνο πιθανώς δεν αξίζει το κόστος ή τον κίνδυνο.

Συνιστάται ο έκτακτος καθαρισμός εάν τα πάνελ είναι ιδιαίτερα βρώμικα, πχ ύστερα από μια λασποβροχή. Το πλύσιμο των ηλιακών συλλεκτών περιλαμβάνει γενικά το να ανεβαίνετε στη στέγη σας, επομένως είναι μια δουλειά που γίνεται καλύτερα από έναν επαγγελματία με τον σωστό εξοπλισμό ασφαλείας. Ο εγκαταστάτης σας μπορεί να προσφέρει μια υπηρεσία καθαρισμού μαζί με άλλους ελέγχους ή μπορεί να συστήσει κάποιον μόνο για καθαρισμό. Υπάρχουν πολλές εξειδικευμένες εταιρείες καθαρισμού ηλιακών πάνελ. Ορισμένα νοικοκυριά προγραμματίζουν αυτόν τον καθαρισμό μία φορά το χρόνο και μπορεί να τον συνδυάσουν με άλλους ελέγχους συστήματος.

Όποιος καθαρίζει τα πάνελ σας θα πρέπει:

 • να έχει τα κατάλληλα προσόντα για εργασία σε ύψη

 • να χρησιμοποιεί πλήρη εξοπλισμό ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της αντηλιακής προστασίας, καθώς θα χρειαστεί να εργαστεί στην οροφή

 • να αποφεύγει τη χρήση σκληρού σαπουνιού ή χημικών ουσιών – συνήθως το νερό είναι αρκετό

 • να ελέγχει ότι δεν υπάρχει κάτι που βρίσκεται πάνω ή επικαλύπτει τους ηλιακούς συλλέκτες ή τον σχετικό ηλεκτρικό εξοπλισμό

 • να προσέξει για σημάδια ζημιάς στα πάνελ ή στην καλωδίωση

 • να ελέγχει για τυχόν πουλιά ή ζώα που φωλιάζουν κάτω από τα πάνελ σας

 • να μην αλλάξει κάτι στο σύστημά σας, εκτός εάν είναι πλήρως πιστοποιημένος για αυτήν την διενέργεια.

Ο επαγγελματικός καθαρισμός των πάνελ σας είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για οπτικό έλεγχο, για ελαττώματα όπως ρωγμές, θραύσεις και αποχρωματισμό. Οποιαδήποτε προβλήματα ή φθορά μπορούν να καταγραφούν, να παρακολουθηθούν και να καταγραφεί η επίδρασή τους στην απόδοση του συστήματος.

Επαγγελματικός έλεγχος συστήματος

Συνιστούμε στους ιδιοκτήτες να επιθεωρούν τακτικά και ετησίως το φωτοβολταϊκό σύστημα και τα εξαρτήματά του, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων απομόνωσης AC και DC. Ο εγκαταστάτης σας μπορεί να εκτελέσει αυτούς τους ελέγχους ή εναλλακτικά άλλες επιχειρήσεις που εξυπηρετούν και υποστηρίζουν ηλιακά φωτοβολταϊκά συστήματα.

Γενικά, ένας επαγγελματικός έλεγχος πρέπει να καλύπτει τα ακόλουθα:

 • Έλεγχο της αρτιότητας του εξοπλισμού στήριξης και συναρμογής των φβ πλαισίων

 • Έλεγχο ότι τα ηλιακά πάνελ είναι καθαρά, ασφαλή και χωρίς ελαττώματα.

 • Διασφάλιση ότι δεν υπάρχουν εξαρτήματα που έχουν υποστεί φθορά ή διάβρωση.

 • Διασφάλιση ότι οι οι δίοδοι αέρα είναι ανοιχτοί και ελεύθεροι.

 • Έλεγχο ότι οι διακόπτες δεν έχουν ελαττώματα.

 • Έλεγχο του συνόλου των καλωδιώσεων για φθορές ή προβληματικές συνδέσεις.

 • Να εκτελεί έναν ηλεκτρικό έλεγχο για να βεβαιωθεί ότι όλα τα εξαρτήματα λειτουργούν όπως προβλέπεται.

 • Διασφάλιση της ασφαλούς στερέωσης των ηλεκτρικών/ηλεκτρολογικών εξαρτημάτων.

 • Έλεγχο στην οθόνη ενδείξεων του μετατροπέα για καταγεγραμμένες βλάβες.

 • Έλεγχο της απρόσκοπτης πρόσβασης στους διακόπτες απομόνωσης.

 • Διασφάλιση ότι οι διαδικασίες έκτακτης ανάγκης για τον τερματισμό και την απομόνωση εμφανίζονται καθαρά.

Ο επαγγελματικός έλεγχος συστήματος θα πρέπει να επιθεωρήσει τον μετατροπέα σας για να ελέγξει εάν λειτουργεί σωστά και ότι οι ψύκτρες και οι γρίλιες εξαερισμού είναι καθαρές. Οτιδήποτε εμποδίζει την κανονική ροή αέρα μέσω της μονάδας μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση της μονάδας σε ζεστό καιρό και να μειώσει τη διάρκεια ζωής του μετατροπέα. Μπορείτε να κάνετε αυτή τη συντήρηση και μόνοι σας, φροντίζοντας ο μετατροπέας να είναι απαλλαγμένος από βρωμιά, σκόνη, ιστούς αράχνης και παράσιτα. Ελέγξτε ότι ο μετατροπέας λειτουργεί κανονικά αναζητώντας αναμμένες λυχνίες σφάλματος ή προειδοποιητικούς κωδικούς στην οθόνη.

photovoltaiko-stegis

Ηλιακοί φωτοβολταϊκοί συλλέκτες εγκατεστημένοι στην κεραμοσκεπή σπιτιού (Μονοκατοικίας)

Συστήματα παρακολούθησης ή διαχείρισης

Η εγκατάσταση ενός συστήματος παρακολούθησης μπορεί να σας δώσει έγκαιρη προειδοποίηση εάν το ηλιακό σας φωτοβολταϊκό σύστημα δεν λειτουργεί καλά. Διαφορετικά, θα χρειαστεί να περιμένετε μέχρι να φτάσει ο λογαριασμός ρεύματος για να ανακαλύψετε εάν υπάρχει πρόβλημα. Μερικές φορές τα ηλιακά φωτοβολταϊκά συστήματα μπορούν ακόμη και να απενεργοποιηθούν χωρίς να το γνωρίζει ο ιδιοκτήτης, πράγμα που σημαίνει μηδενικές αντισταθμίσεις λογαριασμού.

Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός προϊόντων στην αγορά που μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε την απόδοση του ηλιακού σας φωτοβολταϊκού συστήματος σε πραγματικό χρόνο. Αυτές οι συσκευές έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και λειτουργίες, αλλά μπορούν γενικά να ταξινομηθούν είτε ως συστήματα παρακολούθησης είτε ως συστήματα διαχείρισης.

Ένα σύστημα παρακολούθησης επιτρέπει στον ιδιοκτήτη να «βλέπει» τι συμβαίνει με την ηλεκτρική του ενέργεια, συνήθως μέσω μιας εφαρμογής ή μιας διαδικτυακής πύλης. Μπορεί να δείξει πότε το ηλιακό σας φωτοβολταϊκό σύστημα δεν λειτουργεί καλά και μερικές φορές μπορεί να προσφέρει τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων.

Ένα σύστημα διαχείρισης επιτρέπει στον χρήστη να ελέγχει ποιες συσκευές ενεργοποιούνται σε ποιες ώρες. Τα συστήματα διαχείρισης γενικά πρέπει να έχουν πρόσβαση σε άλλες συσκευές σας (για παράδειγμα ψυγείο, πλυντήριο ρούχων, κλιματιστικό). Οι συσκευές μπορούν να απενεργοποιηθούν και να ενεργοποιηθούν ανάλογα με το πότε υπάρχει ηλιοφάνεια για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το ηλιακό φωτοβολταϊκό σας σύστημα. Αυτό μπορεί επίσης να γίνει εξ αποστάσεως και από τρίτο μέρος, εάν εγγραφείτε με συγκεκριμένη συμφωνία με μια εταιρεία διαχείρισης ενέργειας.

Υπάρχουν γενικά 5 τύποι συστημάτων παρακολούθησης και διαχείρισης:

 • οθόνες και ελεγκτές σε επίπεδο συσκευής που βρίσκονται μεταξύ της πρίζας και του βύσματος της συσκευής (ή είναι ενσωματωμένοι απευθείας στη συσκευή)

 • «πλωτοί» ασύρματοι κόμβοι, οι οποίοι λειτουργούν σε συνδυασμό με έξυπνες πρίζες και έξυπνες συσκευές

 • συστήματα στους πίνακες διανομής σε απευθείας σύζευξη με τα κυκλώματα του σπιτιού

 • συστήματα που βασίζονται σε μετατροπείς που είναι ενσωματωμένα στο ίδιο το ηλιακό σύστημα, μερικές φορές χρειάζονται επιπλέον διακόπτες, διεπαφές ή διανομείς

 • συστήματα που βασίζονται σε έξυπνους μετρητές που χρησιμοποιούν τον ίδιο τον ψηφιακό μετρητή του σπιτιού – διατίθενται μόνο όταν έχει εγκατασταθεί έξυπνος μετρητής.

Τα περισσότερα από αυτά τα συστήματα πρέπει να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο είτε μέσω wi-fi είτε μέσω κινητού τηλεφώνου. Λάβετε υπόψη τα ζητήματα ασφαλείας όταν συνδέετε συσκευές στο διαδίκτυο, για παράδειγμα, ακολουθώντας καλές πρακτικές κωδικών πρόσβασης.

Απόρριψη και ανακύκλωση

Τα απόβλητα Φ/Β πάνελ παρέχουν μια σημαντική ευκαιρία ανάκτησης πολύτιμων πόρων, όπως γυαλί, πυρίτιο και μέταλλα που θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν και να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή μιας σειράς νέων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων νέων πιο αποδοτικών φωτοβολταϊκών πάνελ.

Δεδομένης της ταχείας απορρόφησης και εγκατάστασης ηλιακής ενέργειας, αναμένουμε μια σημαντική αύξηση στις ροές απορριμμάτων φωτοβολταϊκών τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, θα ισχύσουν κίνητρα για αναβάθμιση υφιστάμενων φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων που θα περιλαμβάνουν βελτιώσεις στην απόδοση των πάνελ, σημαντικές μειώσεις στο κόστος αγοράς και τη διαθεσιμότητα φωτοβολταϊκών ενσωματωμένων σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Οι υπηρεσίες ανακύκλωσης για πάνελ και υλικά πάνελ δεν είναι ευρέως διαθέσιμες, αλλά συνεχίζουν να αναπτύσσονται καθώς περισσότερα χρησιμοποιημένα πάνελ εισέρχονται στη ροή των απορριμμάτων. Υπάρχει ένας μικρός αριθμός ανακυκλωτών και συλλεκτών ηλεκτρονικών απορριμμάτων που δέχονται φωτοβολταϊκά πάνελ, συνήθως έναντι αμοιβής. Αυτοί οι ανακυκλωτές ανακτούν τα μεταλλικά πλαίσια αλουμινίου και το γυαλί ενώ, οι μετατροπείς ανακυκλώνονται μέσω οδών ανακύκλωσης ηλεκτρονικών απορριμμάτων. Εμφανίζονται επίσης επιχειρήσεις που επικεντρώνονται στα απορρίμματα φωτοβολταϊκών πάνελ, οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες παραλαβής και απόσυρσης. Αναμένεται ότι αυτές οι δραστηριότητες θα επεκταθούν καθώς οι κυβερνήσεις της Ευρώπης συνεργάζονται για να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη συστημάτων διαχείρισης και ανακύκλωσης φωτοβολταϊκών απορριμμάτων. Όταν αγοράζετε πάνελ, ρωτήστε τον προμηθευτή εάν συμμετέχει σε πρόγραμμα ανακύκλωσης.

erdgas Εγκαταστάσεις

Με συγκριτικό πλεονέκτημα την 20ετή μας πείρα αλλά και την προσήλωσή μας στην αναζήτηση και υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών, είμαστε δίπλα στο Ελληνικό Σπίτι και στον Επαγγελματία, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας που άπτονται Τεχνολογικών και Ενεργειακών ζητημάτων.

Σελίδες

Διεύθυνση

Επιγένους 20 Αθήνα

ΤΚ 11143

210 2801210

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Please fill the required field.

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

ΟΙΚΙΑΚΟΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΣ

We use cookies

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.