Τεχνικά Άρθρα

φωτοβολταικα-στεγης

Προδημοσίευση του οδηγού Φωτοβολταϊκά στη Στέγη

Ανακοινώθηκε σήμερα 23 Μαρτίου σε έκδοση προδημοσίευσης ο οδηγός για το νέο πρόγραμμα "Φωτοβολταϊκά στη Στέγη" ο οποίος προδιαγράφει τη δράση επιδότησης φωτοβολταϊκών συστημάτων Net Metering για οικιακές και αγροτικές εγκαταστάσεις.

Ο οδηγός προβλέπει ότι δικαίωμα ένταξης θα έχουν όσοι έχουν υπογεγραμμένη Σύμβαση Σύνδεσης αλλά ακόμα δεν έχει γίνει ενεργοποίηση της εγκατάστασης. Το ύψος της επιδότησης θα είναι από 40 έως και 100% κατά περίπτωση. Η εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης είναι προαπαιτούμενο στις περισσότερες περιπτώσεις.

Κλίμακες Επιδότησης - Κριτήρια

Το πρόγραμμα προβλέπει τέσσερις κατηγορίες ωφελουμένων με βάσει εισοδηματικά κριτήρια και το είδος του καταναλωτή. Έτσι διαμορφώνονται τρεις κατηγορίες για τα νοικοκυριά και μια για τους αγρότες. Το ποσοστό επιδότησης ανά κατηγορία θα γίνει σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα.

Κατηγορία Ωφελούμενοι Ποσοστό Επιχορήγησης ΦΒ Σταθμού Ποσοστό Επιχορήγησης Αποθήκευσης Υποχρεωτικές οι Μπαταρίες
Ισχύς ≤ 5kWp 5kWp <Ισχύς≤ 10,8kWp Χωρητικότητα ≤ 5kWh 5kWh <Χωρ/τητα≤10,8kWh
Α Οικιακές εγκαταστάσεις (Ευάλωτα Νοικοκυριά) 65% 60% 100% ΝΑΙ
Β Οικιακές εγκαταστάσεις (Ατομικό Εισόδημα <= 20,000€ ή Οικογενειακό Εισόδημα <= 40.000€) 35% 25% 100% ΝΑΙ
Γ Οικιακές εγκαταστάσεις (Ατομικό Εισόδημα > 20,000€ ή Οικογενειακό Εισόδημα > 40.000€) 30% 20% 90% ΝΑΙ
Δ Αγρότες 40% 90% ΟΧΙ

 

Πότε ξεκινούν οι Αιτήσεις Ένταξης και ποιά η Διαδικασία

 Η επίσημη ημερομηνία έναρξης της υποδοχής αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης θα ανακοινωθεί με την δημοσίευση του Τελικού Οδηγού ο οποίος αναμένεται τις προσεχείς εβδομάδες. Η υποβολή της αίτησης θα γίνεται σε διαδικτυακή πλατφόρμα που θα αναπτύξει για το σκοπό αυτό ο ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ. Ο ΔΕΔΔΗΕ επίσης θα είναι αυτός ο οποίος θα διαχειριστεί και όλη τη διαδρομή του προγράμματος έως και την ολοκλήρωση κάθε υπόθεσης δηλαδή, την Πληρότητα του φακέλου, την Πιστοποίηση δαπανών, παρασταστικών κλπ, έως και την τελική Εκταμίευση της επιχορήγησης στον ωφελούμενο.

Σημειώνουμε ότι για να γίνει δεκτό ένα αίτημα για Ένταξη στο Πρόγραμμα θα πρέπει α) να υπάρχει Σύμβαση Σύνδεσης Net Metering και β) να μην έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα (προφανώς να μην έχουν εκδοθεί και παραστατικά με ημερομηνία προγενέστερη της επίσημης ημερομηνίας έναρξης του προγράμματος).

Επιδότηση 2023: Ουσιαστικά αφορά Net Metering με Αποθήκευση (Μπαταρία)

Από τις προϋποθέσεις του Προγράμματος όπως περιέχονται στην προδημοσίευση του Οδηγού, είναι ξεκάθαρο ότι σε σχέση με τις κατοικίες η Επιδότηση αφορά συστήματα με αποθήκευση και μόνον. Ειδικότερα, απαιτείται το σύστημα νε περιλαμβάνει και διάταξη αποθήκευσης (μπαταρίες) και μάλιστα σε χωρητικότητα που θα ανέρχεται σε ενέργεια ίση με την ωριαία παραγωγή του συστήματος υπό ισχύ ίση με την Εγκατεστημένη Ισχύ, δηλαδή ένα ΦΒ Σύστημα ισχύος 7.00kWp θα πρέπει να συνοδεύται με μπαταρία χωρητικότητας 7.00kWh. 

Από την υποχρέωση για Διάταξη Αποθήκευσης εξαιρούνται οι συνδέσεις Net Metering για επαγγελματικές εγκαταστάσεις αγροτών. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι μπαταρίες δεν απαιτούνται μεν, ωστόσο εάν εγκατασταθούν επιδοτούνται.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι επιδότηση για το υποσύστημα των μπαταριών, ανέρχεται στο 90% τουλάχιστον.

Related Articles

Πληροφορίες

Είμαστε τεχνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον ευρύτερο χώρο της ενέργειας και των οικιακών τεχνολογιών.

Με συγκριτικό πλεονέκτημα την 20ετή μας πείρα αλλά και την προσήλωσή μας στην αναζήτηση και υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών, είμαστε δίπλα στο Ελληνικό Σπίτι και στον Επαγγελματία, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας που άπτονται Τεχνολογικών και Ενεργειακών ζητημάτων.

Υπηρεσίες

Μελέτη - Σχεδιασμός - Υλοποίηση


Εγκαταστάσεις Αερίων καυσίμων: Φυσικό Αέριο και Υγραέριο

Εγκαταστάσεις ΑΠΕ: Φωτοβολταϊκά και Ανεμογεννήτριες

Συστήματα Θέρμανσης: Κλασικές και Καινοτόμες λύσεις

Εφαρμογές Εξοικονόμησης: Σε υφιστάμενα ή νέα κτίρια

Επικοινωνία

 Επιγένους 20 - Αθήνα

 [info]@erdgas.gr

Main Menu