Τεχνικά Άρθρα

Πρόγραμμα net metering

Πρόγραμμα Net Metering: χωρίς αμφιβολία, ο πλέον βιώσιμος τρόπος για τη μείωση του κόστους ενέργειας και την ανεξαρτησία από τα ορυκτά καύσιμα. Αποτελεί ίσως, την πιο ενδεδειγμένη πρακτική, με πολύπλευρα οφέλη τόσο στην ενεργειακή αυτάρκεια κατοικιών και επιχειρήσεων, όσο στην γενικότερη οικουμενική συνεισφορά στην οικονομία των φυσικών πόρων, στην διαφύλαξη της ποιότητας του περιβάλλοντος και στην εξομάλυνση των ενεργειακών εξαρτήσεων σε επίπεδο κοινωνιών και κρατών.

Ανακαλύψτε το Net Metering

 Τα τελευταία χρόνια (από το 2015) όλοι έχουν ακούσει κάτι για το Net Metering.Το τελευταίο διάστημα ωστόσο, όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι το Net Metering (Νετ Μεiτερινγκ) τους αφορά και επιθυμούν να ενημερωθούν απλά και εμπεριστατωμένα. Ας δούμε τα βασικά:


Τι ακριβώς είναι το Net Metering;

 Net Metering είναι ένα καθεστώς ενεργειακής συναλλαγής, κατά το οποίο κάποιος που είναι καταναλωτής - διασυνδεδεμένος με το εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, γίνεται ταυτόχρονα και παραγωγός (αυτοπαραγωγός) αξιοποιώντας ΑΠΕ, με αποτέλεσμα και να παίρνει ενέργεια από το δίκτυο αλλά και να δίνει (σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί μόνο να παίρνει αν χρειάζεται).

Ποιός μπορεί να γίνει αυτοπαραγωγός;

 Κάθε ιδιώτης ή επαγγελματίας καθώς και τα νομικά πρόσωπα αρκεί να υφίσταται η κυριότητα ή η νόμιμη χρήση του χώρου που πρόκειται να εγκατασταθεί το σύστημα και να είναι φυσικά, σε σύνδεση με το εθνικό ηλεκτρικό δίκτυο.

Γιατί αξίζει να ασχοληθεί κάποιος με το Net Metering;

 Με το Net Metering μπορούμε να "εκμηδενίσουμε" το κόστος ενέργειας για το σπίτι ή την επιχείρησή μας. Με έναν καλό σχεδιασμό, μπορούμε να κάνουμε την ηλεκτρική ενέργεια την Βασική μας Ενέργεια και να την παράγουμε μόνοι μας.

Πως θα γίνεται η "εκμηδένιση" του κόστους ενέργειας;

 Εγκαθιστώντας το σωστό σύστημα ΑΠΕ αυτό θα παράγει ετησίως όλη την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουμε ετησίως. Επομένως, για αυτό το διάστημα το ισοζύγιο εισερχόμενης-εξερχόμενης ενέργειας θα είναι μηδενικό. Άρα και η χρέωση ενέργειας συνολικά για αυτό το διάστημα θα είναι μηδενική.

Με ποιές τιμές "τρέχει" το Net Metering;

Δεν υφίστανται τιμές για την συναλλασσόμενη με το Net Metering ενέργεια! Ο συμψηφισμός γίνεται στις ποσότητες ενέργειας και μόνο.

Πως και από ποιόν γίνεται ο υπολογισμός για ένα σύστημα Net Metering;

 Βασικά υπολογίζουμε την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (Αυτήν που συνήθως έχουμε ή αυτή που προβλέπουμε ότι θα έχουμε). Κατόπιν επιλέγουμε το σύστημα το οποίο στην δική μας εγκατάσταση θα παράγει ετησίως αυτήν την ποσότητα ενέργειας. Φυσικά, απευθυνόμαστε σε έναν αξιόπιστο επαγγελματία του χώρου.


Πως μπορεί κάποιος να αξιοποιήσει το Νετ Μetering

 Η βέλτιστη πρακτική ορίζει ότι "παράγω το δυνατόν όλη την ενέργεια που καταναλώνω". Με αυτή την λογική, εάν καταφέρω και όλες μου οι ενεργοβόρες διεργασίες καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια τότε έχοντας τη δυνατότητα να υλοποιήσω ένα σύστημα ΑΠΕ (κατά βάση φωτοβολταϊκά) το οποίο θα παράγει όλη την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζομαι ετησίως, έχω πετύχει το απόλυτο αποτέλεσμα.

 Λαμβάνοντας υπόψη μας ότι σε μια κατοικία οι ενεργοβόρες διεργασίες συνιστώνται από:

 • Τις συνήθεις ηλεκτρικές καταναλώσεις (φωτισμός, κουζίνα, ψυγείο κλπ)
 • Τη λειτουργία κλιματισμού
 • Τη λειτουργία θέρμανσης
 • Τη θέρμανση νερού κατανάλωσης
 • Μπορούμε επίσης να συμπεριλάβουμε και ένα μεταφορικό μέσο (σκούτερ, αυτοκίνητο)

 Σε μια ιδανική περίπτωση, όσα από τα παραπάνω δεν λειτουργούν τώρα με ηλεκτρικό ρεύμα φροντίζω να μετατραπούν, ώστε στο τέλος η ενέργεια που θα χρειάζομαι να είναι κατά το μείζον η ηλεκτρική. Στο επόμενο στάδιο επιλέγω το σύστημα το οποίο μπορεί να μου καλύψει τις υφιστάμενες και τις πρόσθετες ανάγκες μου σε ηλεκτρική ενέργεια.

Σε μια εφικτή περίπτωση (συνήθης πρακτική), αρκεί η ενσωμάτωση της λειτουργίας θέρμανσης χώρων και νερού στην ηλεκτρικούς καταναλωτές και το αποτέλεσμα είναι εξίσου ικανοποιητικό, αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι ΔΕΝ θα έχει πλέον λογαριασμό ρεύματος, πετρελαίου και αερίου.

Κατανόηση δια Παραδείγματος

Ένα τυπικό σπίτι 100τμ χρειάζεται ετησίως ηλεκτρική ενέργεια:

 • Για φωτισμό και τυπικές οικιακές καταναλώσεις, περίπου 4.000kWh
 • Για κλιματισμό, περίπου 0.750kWh
 • Για θέρμανση νερού κατανάλωσης (με ηλεκτρικό θερμοσίφωνα), περίπου 1.000kWh
 • Για Θέρμανση (με Αντλία Θερμότητας), περίπου 2.000kWh

Αυτά συνολικά, μας δίνουν ένα αποτέλεσμα, περίπου 8.000kWh ετησίως. Εάν αποφασίσουμε να αυτοπαράγουμε αυτήν την ηλεκτρική ενέργεια με ένα φωτοβολταϊκό σύστημα, τότε θα χρειαστούμε:

 • Ένα ΦΒ σύστημα ισχύος 5.1-6.2 kWatt
 • Χώρο να το εγκαταστήσουμε
 • Ένα κεφάλαιο 6.500-9.500€

Και εάν τελικά το υλοποιήσουμε τότε, θα πετύχουμε εξοικονόμηση από τους λογαριασμούς ενέργειας της τάξεως των 1300-1800€, αναλόγως των τιμών ενέργειας και τα είδη ενέργειας που χρησιμοποιούμε τώρα (Άνοιξη 2022). 

Διευκρινίζουμε ότι, η παραπάνω συλλογιστική είναι υπεραπλουστευμένη χωρίς βέβαια να εκφεύγει της πραγματικότητας. Αν πχ στο παραπάνω σενάριο πρέπει να ενσωματώσουμε και το κόστος μετατροπής της θέρμανσης από πετρέλαιο σε αντλία θερμότητας τότε, τα οικονομικά μεγέθη διαφοροποιούνται αντίστοιχα. Το γενικό συμπέρασμα όμως είναι ότι, πράγματι η έννοια της αυτοπαραγωγής αποτελεί μια σκόπιμη κίνηση που μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί επένδυση υψηλής απόδοσης και ιδιαίτερα με τα φωτοβολταϊκά άνευ μείζονος αποθήκευσης, έχει και ελάχιστο κόστος λειτουργίας (κόστη μετά την αρχική επένδυση).

Πληροφορίες

Είμαστε τεχνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον ευρύτερο χώρο της ενέργειας και των οικιακών τεχνολογιών.

Με συγκριτικό πλεονέκτημα την 20ετή μας πείρα αλλά και την προσήλωσή μας στην αναζήτηση και υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών, είμαστε δίπλα στο Ελληνικό Σπίτι και στον Επαγγελματία, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας που άπτονται Τεχνολογικών και Ενεργειακών ζητημάτων.

Υπηρεσίες

Μελέτη - Σχεδιασμός - Υλοποίηση


Εγκαταστάσεις Αερίων καυσίμων: Φυσικό Αέριο και Υγραέριο

Εγκαταστάσεις ΑΠΕ: Φωτοβολταϊκά και Ανεμογεννήτριες

Συστήματα Θέρμανσης: Κλασικές και Καινοτόμες λύσεις

Εφαρμογές Εξοικονόμησης: Σε υφιστάμενα ή νέα κτίρια

Επικοινωνία

 Επιγένους 20 - Αθήνα

 [info]@erdgas.gr

Main Menu