Δευτέρα - Παρασκευή :. 8:00 - 20:00, Σάββατο :. 8:00 - 14:00

Εξοικονόμηση Ενέργειας

Μέθοδοι και Εφαρμογές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Πάνω από το 25% του ετήσιου προϋπολογισμού ενός μέσου ελληνικού νοικοκυριού αποτελούν οι δαπάνες για τη θέρμανση και την παρασκευή θερμού νερού χρήσης. Το μέγεθος αυτό σε απόλυτες τιμές κρίνετε υπερβολικό εάν συνυπολογίσουμε το ήπιο κλίμα της χώρας μας. Για να συνειδητοποιήσει κανείς την οδυνηρή πραγματικότητα αρκεί να κατανοήσει τις ακόλουθες αντιφάσεις:

  • Τα περισσότερα υφιστάμενα συστήματα κεντρικής θέρμανσης στις πολυκατοικίες λειτουργούν με απόδοση 50% - Μια σύγχρονη εγκατάσταση Ατομικής Θέρμανσης είναι ικανή να λειτουργεί με απόδοση 95%!
  • Οι θερμικές απαιτήσεις μιας τυπικής κατοικίας μπορεί να μειωθούν τουλάχιστον κατά 40% με εφαρμογή θερμικής θωράκισης.
  • Ένα ελληνικό νοικοκυριό μπορεί να έχει ζεστό νερό κατανάλωσης αποκλειστικά από τον ήλιο για τις 320 από τις 365 μέρες του χρόνου.
  • Η επιλογή ταχυθερμαντήρα αντί μπόιλερ αποθήκευσης για την θέρμανση νερού χρήσης, οδηγεί σε 30% οικονομικότερη κατανάλωση.
  • Η υιοθέτηση λέβητα τεχνολογίας συμπύκνωσης εξασφαλίζει μείωση 20% - 40% στην κατανάλωση καυσίμου σε σύγκριση με αντίστοιχο συμβατικό.
  • Η θέρμανση με σύγχρονη αντλία θερμότητας μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση χρημάτων άνω του 55%.
  • Ένα ηλιοθερμικό ή γεωθερμικό συγκρότημα μπορεί να εξασφαλίσει δωρεάν το 60-80% των αναγκών σε θερμική ενέργεια!
  • Η προηγμένη διαχείριση της θέρμανσης ενός κτιρίου μπορεί να εξοικονομήσει 10-20% του λογαριασμού...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Μέχρι πολύ πρόσφατα η διαθέσιμη τεχνολογία στον τομέα του φωτισμού ευλόγως θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί πενιχρή, αν αναλογιστούμε ότι ένας λαμπτήρας ισχύος 100Watt παρήγαγε 20watt φωτισμό και... 80Watt θέρμανση!

Σήμερα ωστόσο, τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά. Έχουμε στα χέρια μας εξελιγμένη τεχνολογία και έξυπνες τεχνικές που είναι ικανές να εκμηδενίσουν το κόστος φωτισμού και ταυτόχρονα να αναβαθμίσουν την ποιότητά του από άποψη εργονομίας και υγιεινής.

ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ο κλιματισμός κατοικιών και επαγγελματικών χώρων αποτελεί ενίοτε σημαντικό κομμάτι στα έξοδα του κτιρίου ή του διαμερίσματος και ιδίως στις κατασκευές εντός του αστικού ιστού. Πως μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε το συγκεκριμένο κόστος; Αρκεί η καλή ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου από άποψη δομής και βιοκλιματικού σχεδιασμού;

Η αλήθεια είναι ότι ο σωστός σχεδιασμός ενός κτιρίου αποτελεί σημαντικότατη παράμετρο για τον οικονομικό κλιματισμό του, πλην όμως, αυτό αφορά τα κτίρια που πρόκειται να ανεγερθούν στο μέλλον. Για τα υφιστάμενα κτίρια η λύσεις είναι περιορισμένες δεδομένου ότι οι αρχιτεκτονικές και δομικές επεμβάσεις μάλλον κρίνονται ιδιαίτερα δαπανηρές.

Επιγραμματικά, δύο είναι οι δυνατότητες με τις οποίες μπορεί κάποιος να εξοικονομήσει ενέργεια για την λειτουργία του κλιματισμού:

  • Επιλογή συσκευών κλιματισμού υψηλής απόδοσης. Κριτήριο αποτελεί ο ειδικός δείκτης COP της συσκευής. Ενδεικτικά, μια συσκευή με COP 3 καταναλώνει 40% λιγότερη ενέργεια σε σύγκριση με μια συσκευή με COP 2.
  • Επιλογή συσκευών που μπορούν να λειτουργήσουν με παροχή ηλεκτρισμού από τον ήλιο. Αποτελεί μια φανταστική λύση δεδομένου ότι η ανάγκη για κλιματισμό εκδηλώνεται τις ώρες και ημέρες με έντονη ηλιοφάνεια.

ΤΕΛΙΚΑ, ΠΟΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ;

Εάν αναλογιστούμε όλα όσα προαναφέρθηκαν, και μιλήσουμε για μια κατοικία, το συμπέρασμα είναι προφανές: Εάν βελτιώσουμε τα κτίριά μας, χρησιμοποιήσουμε σωστές σύγχρονες συσκευές, διαχειριστούμε έξυπνα τις λειτουργίες που καταναλώνουν ενέργεια και αξιοποιήσουμε την δωρεάν ενέργεια που κυκλοφορεί ελεύθερη γύρω μας, τι μένει;

Μία δαπάνη που δεν υπερβαίνει το 15% αυτής που καταναλώνουμε τώρα ως ανυποψίαστοι!