Αντλίες Θερμότητας
Θέρμανση Χαμηλού Κόστους

Αναρωτιέστε αν μια αντλία θερμότητας είναι η κατάλληλη επιλογή για εσάς; Θέλετε να μάθετε πώς λειτουργούν οι αντλίες θερμότητας για τη θέρμανση και πόσο κοστίζουν;

Ενημερωθείτε για αυτή την εναλλακτική λύση υψηλής απόδοσης (η αντλία θερμότητας είναι η καλύτερη επιλογή για το 2024), πριν αποφασίσετε οριστικά για την εγκατάσταση του νέου σας συστήματος θέρμανσης ή την αντικατάσταση του υφισταμένου.

Έχετε ήδη αποφασίσει για αντλία θερμότητας για το δικό σας σύστημα θέρμανσης;

Γιατί με τις αντλίες θερμότητας έχουμε την οικονομικότερη θέρμανση;

Αγαπητοί φίλοι, η απάντηση είναι απλή: οι αντλίες θερμότητας προσφέρουν την πιο οικονομική λύση θέρμανσης που υπάρχει σήμερα. Αξιοποιούν την ανανεώσιμη ενέργεια του περιβάλλοντος για να παρέχουν θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης με ελάχιστο κόστος. Είναι 3-4 φορές πιο αποδοτικές από τα παραδοσιακά συστήματα θέρμανσης, εξοικονομώντας έτσι σημαντικά χρήματα κάθε χρόνο. Επιπλέον, είναι φιλικές προς το περιβάλλον, μειώνοντας δραστικά τις εκπομπές CO2. Γι' αυτό, αν θέλετε να ζεσταθείτε φθηνά και πράσινα, επιλέξτε τις αντλίες θερμότητας!

Σε αντίθεση με τα συνήθη συστήματα που καίνε καύσιμα για να παράγουν θερμότητα, οι αντλίες θερμότητας χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια μόνο για να δεσμεύσουν και να μεταφέρουν πολλαπλάσια θερμότητα από τον αέρα, το έδαφος ή το νερό. Έτσι, με ελάχιστη ενέργεια μπορούν να σας προσφέρουν απίστευτη θερμική άνεση και εξοικονόμηση κόστους. 

Αυτό για τις Αντλίες Θερμότητας δεν το γνωρίζουν όλοι

Τεχνική Γνώση

Οι Αντλίες Θερμότητας συγκαταλέγονται στις μηχανές ΑΠΕ

Αποτελούν εφαρμογές παρόμοιας λογικής όπως τα φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες!

Οικονομική-θέρμανση-με-αντλία-θερμότητας

Κατηγορίες και Είδη Αντλιών Θερμότητας

Υπάρχουν διάφορα είδη αντλιών θερμότητας που χρησιμοποιούνται για θέρμανση και ψύξη. Τα χαρακτηριστικά με τα οποία γίνετε η κατηγοριοποίησή μπορεί να είναι η δεξαμενής άντλησης θερμότητας (αέρας, νερό, έδαφος), το μέσο απόδοσης της θερμότητας (αέρας, νερό κλπ), η θερμοκρασία λειτουργίας (αντλίες θερμότητας χαμηλών-μέσων-ηψηλών θερμοκρασιών), η κατασκευαστική τους διαμόρφωση (κόμπακτ, διαιρούμενες), ο αριθμός φάσεων τροφοδοσίας (μονοφασικές, τριφασικές) και διάφορα άλλα. Τα κύρια ωστόσο, είδη είναι:

Αντλίες Θερμότητας αέρα-νερού

 • Μεταφέρουν θερμότητα από τον αέρα στο νερό

 • Χρησιμοποιούνται για θέρμανση νερού και χώρων

 • Αποδοτικές σε μέτριες θερμοκρασίες

Αντλίες Θερμότητας αέρα-αέρα

 • Μεταφέρουν θερμότητα από τον αέρα στον αέρα

 • Χρησιμοποιούνται για θέρμανση/ψύξη χώρων

 • Αποδοτικές σε ζεστά κλίματα

Αντλίες Θερμότητας νερού-νερού

 • Μεταφέρουν θερμότητα μεταξύ δύο κυκλωμάτων νερού

 • Χρησιμοποιούνται για θέρμανση νερού και χώρων

 • Αποδοτικές όλο το χρόνο

Γεωθερμικές αντλίες θερμότητας

 • Αντλούν θερμότητα από το έδαφος/υπέδαφος

 • Παρέχουν θέρμανση το χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι

 • Υψηλό αρχικό κόστος εγκατάστασης

Αντλίες θαλασσινού νερού

 • Χρησιμοποιούν τη θερμοκρασία της θάλασσας

 • Ιδανικές για παραθαλάσσιες περιοχές

 • Απαιτούν εγγύτητα στη θάλασσα

Υβριδικές Αντλίες Θερμότητας

 • Παράλληλη λειτουργία με άλλο ενεργειακό σύστημα (πχ λέβητα)

 • Αναβάθμιση υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης

 • Εξαιρετική χρηστικότητα και άνεση σε χαμηλότερη τιμή

Η επιλογή του τύπου αντλίας θερμότητας εξαρτάται από παράγοντες όπως το κλίμα, η τοποθεσία και οι ανάγκες θέρμανσης/ψύξης. Κάθε τύπος έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

Πώς λειτουργούν οι Αντλίες Θερμότητας;

Οι αντλίες θερμότητας λειτουργούν με τον τρόπο ακριβώς που περιγράφει το όνομά τους: Μεταφέρουν θερμότητα αντλώντας την από ένα χώρο και αποδίδοντάς την σε έναν άλλο. Το αποτέλεσμα είναι ο χώρος από τον οποίο αντλείται η θερμότητα να ψύχεται και ο χώρος που αυτή αποδίδεται να θερμαίνεται. Επομένως, μια αντλία θερμότητας δεν παράγει θερμότητα αλλά απλά την μεταφέρει, και η μόνη ενέργεια που καταναλώνει (ηλεκτρική - συνήθως) είναι για αυτόν ακριβώς τον σκοπό - και,  για την ακρίβεια, για την δέσμευση, την αναβάθμιση και την απόδοση της θερμότητας από τον ένα χώρο στον άλλο.

Παρ' όλο που μοιάζει λίγο μαγικό το φαινόμενο να μπορούμε να θερμάνουμε ένα σώμα από ένα άλλο ψυχρότερο αφού όλοι γνωρίζουμε ότι η θερμότητα ρέει από το πιο θερμό στο λιγότερο θερμό, εντούτοις μπορούμε να το κατανοήσουμε παραλληλίζοντάς το με κάτι παρόμοιο: και το νερό (θερμότητα) δεν μπορεί να ανέβει από τον κάμπο (ψυχρότερο) και να γεμίσει μια δεξαμενή στο βουνό (θερμότερο) από μόνο του, αλλά με μια αντλία νερού μπορεί! Και φυσικά, αυτή η αντλία δεν θα δημιουργήσει καινούριο νερό αλλά θα μεταφέρει αυτό που βρίσκεται σε κάποιο χαμηλότερο επίπεδο.

Όλη την σκληρή δουλειά σε μία αντλία θερμότητας την επιτελεί το λεγόμενο ψυκτικό μέσο το οποίο είναι ένα αέριο με ειδικά χαρακτηριστικά. Αυτό το αέριο ακολουθεί μια κλειστή διαδρομή (ψυκτικός κύκλος) η οποία κατά το ήμισυ βρίσκεται εντός της ψυχρότερης περιοχής και εντός της θερμής περιοχής κατά το λοιπό. Με την βοήθεια του εκτονωτή το ψυκτικό αέριο προετοιμάζεται καταλλήλως (εκτόνωση->αραίωση->μείωση θερμοκρασίας) πριν κατευθυνθεί προς την ψυχρή περιοχή ώστε φτάνοντας εκεί να είναι σε χαμηλότερη θερμοκρασία από αυτήν και έτσι να είναι δυνατή η αυθόρμητη ροή θερμότητας από την περιοχή προς το ψυκτικό αέριο. Στην συνέχεια επιστρέφει προς την θερμή περιοχή και με την βοήθεια του συμπιεστή υπόκειται σε καταστατική μετατροπή (συμπίεση->συμπύκνωση->αύξηση θερμοκρασίας). Τώρα το ψυκτικό μας μέσο βρίσκεται σε θερμοκρασία υψηλότερη της θερμής περιοχής οπότε, είναι και πάλι δυνατή η αυθόρμητη μεταφορά θερμότητας από το ψυκτικό αέριο προς την θερμή περιοχή και το αέριο να ξεκινήσει στην συνέχεια έναν νέο κύκλο.

Για όλες αυτές τις μετατροπές καθώς και την κίνηση του ψυκτικού μέσου αλλά και για διάφορες επικουρικές λειτουργίες, η αντλία θερμότητας καταναλώνει ηλεκτρική ισχύ, Το πολύ καλό νέο είναι ότι καταναλώνοντας 1 kW ηλεκτρικής ισχύος θα μας δώσει 3-5 kW θερμότητας, είναι με άλλα λόγια 300-500% αποδοτικότερη ενεργειακά από όλες τις γνωστές συσκευές θέρμανσης συμβατικής πηγής. Μάλιστα, αυτή η σχέση ανάμεσα στην αποδιδόμενη προς την καταναλισκώμενη ισχύ, αποτελεί σε ανοιγμένη έκφανση τον αριθμό COP της συσκευής, ο οποίος είναι ο βασικός δείκτης της ενεργειακής της απόδοσης.

Αρχή-λειτουργίας-αντλίας-θερμότητας

Γνωρίζετε ότι ...

 • Το πολύ οικείο σε όλους μας ψυγείο είναι μια αντλία θερμότητας;
 • Όταν τον χώρο μας το θέσουμε ως "ψυχρή περιοχή" τότε η αντλία θερμότητας θα μας ψύχει τον χώρο;

Η εγκατάσταση μιας αντλίας θερμότητας θα μειώσει το κόστος θέρμανσής μου;

Ποιοτικοί και Ποσοτικοί Παράγοντες Εξοικονόμησης

Παράμετροι-οφέλους-αντλίας-θερμότητας

Ενώ οι αντλίες θερμότητας απαιτούν ηλεκτρισμό για να λειτουργήσουν, χρησιμοποιούν όπως προαναφέραμε, λιγότερη ενέργεια από την ποσότητα θερμότητας που μεταφέρουν από το εξωτερικό στο εσωτερικό. Η αναλογία της θερμικής ενέργειας που μεταφέρεται σε σχέση με την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται ποικίλλει καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ανάλογα με τις εξωτερικές και εσωτερικές θερμοκρασίες.

Το πώς αυτό θα επηρεάσει τον ενεργειακό σας λογαριασμό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως:

 • Το καύσιμο που αντικαθίσταται και το κόστος του.
 • Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
 • Η τοποθεσία σας και οι μέσες θερμοκρασίες του αέρα ή του εδάφους καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
 • Ο τύπος και την απόδοση της αντλίας θερμότητας που θα εγκατασταθεί.
 • Ο σχεδιασμός του συστήματος κεντρικής θέρμανσης σας.

Με βάση μέσες τιμές του 2023, ο συσχετισμός του κόστους θέρμανσης ανά πηγή ενέργειας αποτυπώνεται χονδρικά ως ακολούθως:

*** Τιμές τελικές με φόρους, χωρίς κρατικές επιδοτήσεις. Αντλία θερμότητας με COP 3.7
Πηγή ενέργειας Κόστος ανά kWh θέρμανσης Ισοδύναμη Σχέση
Πετρέλαιο 125 λεπτά 100€
Φυσικό αέριο 75 λεπτά 60€
Ηλεκτρικό ρεύμα (χρήση Α.Θ.) 60 λεπτά 48€

Ανασκοπώντας τον παραπάνω πίνακα βλέπουμε ότι με αυτόν ή παρόμοιο συσχετισμό τιμών ενέργειας, η χρήση αντλίας θερμότητας είναι οικονομικότερη. Αλλά η σύγκριση τιμών χρήσης από μόνη της δεν λέει όλη την αλήθεια και ο κάθε ενδιαφερόμενος προκειμένου να αποκτήσει σαφή εικόνα θα πρέπει να συνυπολογίσει και αρκετές άλλες παραμέτρους. Μερικές μόνο από αυτές είναι, το αρχικός κόστος εγκατάστασης, οι κρατικές επιδοτήσεις, οι κλιματικές συνθήκες, η θέση και η θερμική συμπεριφορά του κτιρίου και το ενδεχόμενο της Αυτοκατανάλωσης Ενέργειας.

 Οι καταναλωτές που χρησιμοποιούσαν λέβητες φυσικού αερίου (όχι λέβητες υγραερίου ή πετρελαίου), με αντλία θερμότητας είναι πιθανό να μην δουν μεγάλες διαφορές στους λογαριασμούς τους, ιδιαίτερα σε πιο κρύες περιοχές. Σε αυτές τις περιπτώσεις ωστόσο, θα πρέπει να αξιολογηθούν και κάποιες άλλες παράμετροι όπως το εάν τα συστήματα θέρμανσης τους είναι βελτιστοποιημένα για μέγιστη απόδοση με αντλία θερμότητας μέσω του κατάλληλου σχεδιασμού θερμαντικών σωμάτων ή θερμαινόμενου δαπέδου. Επίσης η κατάλληλη αξιοποίηση κυμαινόμενων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας ή η δυνατότητα Αυτοπαραγωγής είναι κάποιες συνθήκες που μπορεί οι αντλίες θερμότητας να γίνουν πιο επωφελείς έναντι του φυσικού αερίου.

Για όσους χρησιμοποιούν υγραέριο ή πετρέλαιο για θέρμανση, οι κυμαινόμενες ετήσιες τιμές καθιστούν δύσκολη την εκτίμηση του ακριβούς ετήσιου κόστους και κατ' επέκταση το προσδοκόμενο όφελος από την μετατροπή σε αντλία θερμότητας.  Όμως, ακόμα και εάν μπορεί  κάποιος να αγοράσει το πετρέλαιο ή υγραέριο στη χαμηλότερη τιμή του έτους για να καλύψετε τη χρήση όλης της περιόδου, οι αντλίες θερμότητας θα πρσφέρουν σημαντική εξοικονόμηση κόστους λειτουργίας, υπό την προϋπόθεση ότι έχει εγκατασταθεί ένα καλά σχεδιασμένο σύστημα.

Τα δημοφιλέστερα συστήματα με Αντλία Θερμότητας

antlia-thermotetas-me-lebetaΗ πιο προσιτή και ευέλικτη επιλογή.

Πώς γίνεται: Στο υπάρχον σύστημα θέρμανσή σας (λέβητας πετρελαίου, φυσικού αερίου) εγκαθιστάτε μια μικρή αντλία θερμότητας ικανή να καλύψει το 70-80% του μέγιστου θερμικού φορτίου σας. Πρακτικά, αυτή θα είναι μια αντλία με ισχύ περίπου την μισή συγκριτικά με μια άλλη που θα υπολογιζόταν για να καλύπτει από μόνη της όλη την ισχύ θέρμανσης.

Λειτουργικά, θα εξυπηρετεί το 80-90% των θερμικών αναγκών της εγκατάστασης ενώ, στις λίγες μέρες του χρόνου που θα παρουσιάζεται το φορτίο αιχμής (τις πολύ κρύες μέρες πχ) θα συνεπικουρεί και ο συμβατικός λέβητας ο οποίος φυσικά θα πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Τί πετυχαίνουμε; Μικρό αρχικό κόστος εγκατάστασης, διατήρηση του υπάρχοντος λέβητα, δραστική μείωση του κόστους θέρμανσης για το 80-90% της περιόδου θέρμανσης και πλήρη ικανότητα θέρμανσης χωρίς συμβιβασμούς.

Η ενσωμάτωση μιας αντλίας θερμότητας είναι μία έξυπνη κίνηση που συνδυάζει οικονομία και αποτελεσματικότητα.

erdgas Εγκαταστάσεις

Με συγκριτικό πλεονέκτημα την 20ετή μας πείρα αλλά και την προσήλωσή μας στην αναζήτηση και υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών, είμαστε δίπλα στο Ελληνικό Σπίτι και στον Επαγγελματία, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας που άπτονται Τεχνολογικών και Ενεργειακών ζητημάτων.

Σελίδες

Διεύθυνση

Επιγένους 20 Αθήνα

ΤΚ 11143

210 2801210

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Please fill the required field.

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

ΟΙΚΙΑΚΟΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΣ

We use cookies

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.