Πρακτικά, ένα σύστημα αυτοπαραγωγής θα πρέπει να παράγει τόση ηλεκτρική ενέργεια όση καταναλώνει η εγκατάσταση σε ετήσια βάση. Άρα το ζητούμενο είναι να προσδιοριστεί η Κατανάλωση της Εγκατάστασης (πχ του σπιτιού) αλλά με μακροπρόθεσμη προοπτική με σκόπιμη και μια αναθεώρηση των ηλεκτρικών αναγκών δεδομένου ότι τώρα αναδύεται μια κατάσταση που προάγει τη λογική να καταναλώνουμε ενέργεια που μπορούμε να παράγουμε οι ίδιοι.
Έτσι, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος είναι με τη σειρά: α) Να προσδιορίσει τις ετήσιες ηλεκτρικές ανάγκες βάσει ιστορικού (πχ της τελευταίας τριετίας) β) Να εντοπίσει πιθανές προσθήκες ή αφαιρέσεις ηλεκτρικών καταναλώσεων που ενδέχεται να συμβούν στο μέλλον και γ) να εξετάσει την πιθανότητα να "εξηλεκτρίσει" καταναλώσεις που τώρα απορροφούν άλλες μορφές ενέργειας (πχ βενζίνη, πετρέλαιο, φυσικό αέριο).
Με την ολοκλήρωση της προηγούμενης διαδικασίας ο ιδιώτης (αλλά και ο επαγγελματίας ομοίως) καταναλωτής μπορεί να έχει μια όσο γίνεται αντικειμενικότερη εικόνα για τις μέσες ετήσιες ανάγκες του σε ηλεκτρική ενέργεια για τα επόμενα αρκετά χρόνια (μην ξεχνάμε ότι το νετ μετερινγκ έχει ορίζοντα 25ετίας). Ακολούθως, θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι σχετικές αντικειμενικές και τεχνικές προϋποθέσεις οι οποίες επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα το σύνολο του ΦΒ συστήματος και ως τέτοιες αναφέρουμε, τον διαθέσιμο χώρο εγκατάστασης (βασικά τη επιφάνεια ΦΒ πεδίου), το είδος της παροχής (δηλαδή αν είναι μονοφασική ή τριφασική), η ισχύς σύνδεσης (γνωστή ως Νο παροχής) και φυσικά το επιτρεπόμενο από τον ΔΕΔΔΗΕ όριο ισχύος για συστήματα αυτοπαραγωγής (σήμερα 10kWp).
Μολονότι στα στοιχεία των προσφορών μας περιλαμβάνεται και η δυναμικότητα παραγωγής καλό είναι αυτό να χρησιμοποιηθεί μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και η ακριβής διαστασιολόγηση του συστήματος (μελέτη εφαρμογής) να γίνει από κάποιον ειδικό.